Met een nieuwe meetmethode zijn magnetische uitbarstingen van de zon, ook wel zonnestormen genoemd, meer dan 24 uur van tevoren te voorspellen. Dat blijkt uit een publicatie van een team van Imperial College Londen en Nasa in Space Weather. Zo’n storm kan satellieten tijdelijk buiten werking stellen.
Ander kort nieuws
Pissebedden kalmeren elkaar
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
Rustige pissebedden kalmeren hun buren. Dat toonden Belgische biologen aan met een combinatie van experimenten en computermodellen. Hoe groter een groep pissebedden, hoe groter het aandeel kalme individuen. Volgens de biologen kunnen pissebedden daardoor als voorbeeld dienen voor groepen kinderen.
Nachtvlinderbrein werkt trager in het donker
Nachtvlinders kunnen de beweging van bloemen in het donker blijven herkennen doordat de werking van hun brein en zenuwstelsel dan vertraagt. Dat concluderen Amerikaanse biologen in Science na experimenten met tabakspijlstaarten. Ze zagen dat deze vlinders langzamer handelden naarmate het donkerder werd.
Noten en pinda’s verkleinen sterfterisico
Mensen die minstens tien gram noten of pinda’s per dag eten, lopen een kleiner risico om te sterven aan diverse doodsoorzaken dan mensen die dit niet doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, uitgevoerd onder ruim 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen van 55-69 jaar. (ANP)
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees ook: