Een nieuw soort medische lijm, gebaseerd op een lichaamseigen stof, is elastisch genoeg om longweefsel te repareren. Dit versnelt het herstel en maakt het hechten van kwetsbaar weefsel overbodig.  

Bij een operatie ontstaan, al dan niet opzettelijk, sneetjes en scheurtjes in menselijk weefsel. Vaak kunnen die gehecht worden, maar als het op een kwetsbare plek is, is hechten soms niet mogelijk. Dan plak je de boel liever aan elkaar met lijn. Dat soort medische lijm bestaat en wordt regelmatig gebruikt. Het nadeel is dat de meeste medische lijm bijna alleen gebruikt kan worden voor de huid en niet in het lichaam, omdat het giftig en/of niet biologisch afbreekbaar is. ‘Andere veel voorkomende problemen zijn dat de lijm slecht hecht aan vochtige oppervlakten of niet erg elastisch zijn’, zegt Nasim Annabi van de Northeastern University in de Verenigde Staten.

Hechten is niet altijd de beste oplossing. Kwetsbaar weefsel kan beter gelijmd worden. Bron: Flickr, Phalinn Ooi
Hechten is niet altijd de beste oplossing. Kwetsbaar weefsel kan beter gelijmd worden. Bron: Flickr, Phalinn Ooi

Elastische lijm

Annabi vertelt dat ze van chirurgen hoorde ze op zoek waren naar een nieuwe medische lijm voor het dichten van longweefsel. De huidige lijmsoorten zijn niet sterk en elastisch genoeg, hechten slecht aan het weefsel of zijn lastig aan te brengen. Na longoperaties is het lekken van lucht daarom een veel voorkomend probleem. Dat ontstekingen en pijn tot gevolg kan hebben.

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
LEES OOK

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’

Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.

Met een internationale groep van onderzoekers ontwikkelde de promovendus Annabi een elastische, op hydrogel gebaseerde medische lijm. Ze toonden eerder al aan dat het materiaal geschikt is voor het herstellen van de huid, het hart- en bloedvaten. Uit hun meest recente onderzoek blijkt het ook toepasbaar voor longweefsel. Hun resultaten verschenen 4 oktober in Science Translational Medicine.

MeTro

Voor de lijm gebruiken ze het eiwit tropoelastine, dat in ons lichaam zorgt voor de elasticiteit van bindweefsel. Dit verwerken ze tot het gemodificeerde eiwit methacryloyl-substituted tropoelastin (MeTro). Doordat tropoelastine een lichaamseigen stof is, is het niet giftig en reageert het lichaam er goed op. Bovendien is de lijm makkelijk te gebruiken. ‘Door MeTro een minuut lang bloot te stellen aan licht wordt het plakkerig en kan het een elastisch laagje vormen op een wond’, vertelt Annabi.

De onderzoekers hebben de medische lijm al succesvol getest bij ratten en varkens. Annabi: ‘Als we de laatste test bij grotere dieren hebben afgerond en toestemming krijgen van de FDA [Food and Drug Administration], kunnen we over drie tot vijf jaar de medische lijm gaan testen bij mensen.’

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: