Statistici zijn weer een stapje dichter bij de ontrafeling van het mysterieuze thuisvoordeel. Uit analyse van een compleet seizoen van de Engelse Premier League blijkt dat de uitspelende ploeg dichter bij de eigen goal speelt.
Tijdens uitwedstrijden is de gemiddelde afstand tussen voetbalspelers en hun eigen goal kleiner dan tijdens thuiswedstrijden. Dat geldt zowel tijdens als zonder balbezit. Wetenschappers van het onderzoekslab van The Walt Disney Company presenteren die conclusie vandaag tijdens de jaarlijkse MIT SLOAN Sports Analytics Conference in Boston.
De onderzoekers kwamen tot hun conclusie na analyse van alle wedstrijden gedurende een compleet seizoen van de Premier League, de hoogste Engelse voetbalcompetitie. Ze gebruikten daarvoor nieuw ontwikkelde software die gedurende de gehele wedstrijd de positie registreert van zowel de spelers als de bal. Op basis van die gegevens ontwikkelden de onderzoekers zogeheten heat maps, waarin met kleurgradiënten wordt weergegeven waar op het veld de spelers zich tijdens een wedstrijd het meest ophouden. Een vergelijking van de heat maps van thuis- en uitwedstrijden wees uit dat voetbalteams tijdens uitwedstrijden dichter bij de eigen goal spelen.
‘Pijn werkt verschillend bij mannen en vrouwen’
Mannen en vrouwen ervaren pijn op een verschillende manier. Artsen moeten zich hier meer van bewust zijn, stelt Esmeralda Blaney Davidson.
Die constatering biedt meer inzicht in het thuisvoordeel, het fenomeen dat teams meer punten behalen tijdens thuiswedstrijden dan tijdens uitwedstrijden. Doordat thuisspelende teams verder van de eigen goal af spelen, en dus dichter bij de goal van de tegenstander, maken zij een grotere kans om in scoringspositie te komen. Dat resulteert in meer schoten op goal, en daarmee ook in meer doelpunten.
Opstelling
Het Walt Disney Research Team concludeerde ook dat de opstelling van een voetbalteam over het algemeen niet verschilt tussen een thuis- en een uitwedstrijd. Met andere woorden: of een ploeg nu een uit- of een thuiswedstrijd speelt, de opstelling – bijvoorbeeld 4-4-2 of 4-3-3 – is dezelfde, zowel op papier als in de praktijk.
Uit eerder onderzoek van Opta, een ander bedrijf dat eveneens gegevens over sportwedstrijden verzamelt en analyseert, bleek al dat het thuisvoordeel evenmin toegeschreven kan worden aan de accuratesse van de voetbalspelers. Opta stelde namelijk vast dat het aantal goals per aantal doelpogingen niet verschilde tussen uitwedstrijden en thuiswedstrijden. Hetzelfde gold voor het percentage succesvolle passes.
De volgende stap in het ontrafelen van het thuisvoordeel is nagaan waarom het zo is dat voetbalploegen tijdens uitwedstrijden dichter bij de eigen goal spelen.
Lees ook: