De 15 genomineerden voor de titel New Scientist Wetenschapstalent 2021 zijn bekend. Stem hier op uw favoriet. De online stembus is open tot maandag 3 mei 23.00 uur. Wie is volgens u de talentvolste jonge onderzoeker van Nederland en Vlaanderen?

Wetenschapstalent logo

Universiteiten en kennisinstellingen uit Nederland en Vlaanderen hebben de afgelopen maanden jonge talenten aangedragen. Hieruit zijn 15 kanshebbers geselecteerd. Vanaf vandaag tot en met maandag 3 mei kunt u stemmen op uw favoriet. Uit de vijf talenten met de meeste stemmen kiest de jury een nummer een, twee en drie.

De genomineerden komen uit alle hoeken van de wetenschap: van onderzoek naar de groei van het babybrein in de baarmoeder tot de ontwikkeling van een hitteschild voor kernfusiereactoren. Stem en bepaal mee wie op 10 juni in De Balie in Amsterdam tot Wetenschapstalent 2021 wordt gekroond tijdens het evenement New Scientist Live.

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
LEES OOK

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’

Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.

De kanshebbers

De volgende 15 talentvolle onderzoekers maken kans op de winst. Wilt u meer weten over de talenten en hun onderzoek, dan kunt u terecht op de profielpagina’s. Stemmen kan op de stempagina.

Aurélie Carlier (1987), Biomedische ingenieurswetenschappen, Maastricht University
Femke Danckaers (1990), Natuurkunde, Universiteit Antwerpen
Kay Deckers (1988), Neurowetenschappen, Maastricht University
Caroline Gevaert (1989), Geo-informatica, Universiteit Twente
Marion van den Heuvel (1988), Cognitieve neuropsychologie, Tilburg University
Joleen Masschelein (1986), Biomedicinale chemie, Katholieke Universiteit Leuven
Barbara De Meester (1989), Biochemie, Vlaams Instituut voor Biotechnologie
Anne Meeussen (1990), Natuurkunde, Universiteit Leiden
Ward Munters (1987), Rechten, Katholieke Universiteit Leuven
Edwin Pos (1987), Ecologie en biodiversiteit, Universiteit Utrecht
Peter Rindt (1990), Kernfusie, Technische Universiteit Eindhoven en DIFFER
Julian Schaap (1988), Cultuursociologie, Erasmus Universiteit Rotterdam
Didier Snoeck (1988), Ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent
Niko Wanders (1986), Aardwetenschappen, Universiteit Utrecht
Niels de Winter (1990), Aardwetenschappen, Vrije Universiteit Brussel

Terug van weggeweest

De verkiezing wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden. De editie van vorig jaar viel in het water als gevolg van de coronacrisis. In 2019 won kustwaterbouwkundige Matthieu de Schipper namens de Technische Universiteit Delft. Een filmpje van de prijsuitreiking kunt u hier bekijken.

Kustwaterbouwkundige Matthieu de Schipper won de verkiezing van het Wetenschapstalent 2019. Wie wordt twee jaar later zijn opvolger? Foto: Bob Bronshoff

De verkiezing is bedoeld om het onderzoek van jonge wetenschappers een podium te geven. ‘We zijn heel blij dat we na een jaar afwezigheid weer terug zijn met deze verkiezing’, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. ‘Al maanden leven we bij de waan van de dag, maar de wetenschap bezit de kracht om ook verder vooruit te kijken. Welke visies en ontwikkelingen hebben invloed op onze wereld voorbij de coronacrisis? Deze lijst genomineerden uit Nederland en Vlaanderen laat zien hoe hoog het onderzoeksniveau hier is en uit welke hoeken de wetenschappelijke doorbraken van morgen kunnen komen.’

De jury wordt dit jaar voorgezeten door deeltjesfysicus Jorgen D’Hondt en directeur van het Rathenau Instituut Melanie Peters. De andere juryleden zijn Jeroen de Ridder (voorzitter De Jonge Akademie in Nederland), Sylvia Wenmackers (covoorzitter Jonge Academie in Vlaanderen) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).

Prijsuitreiking

Op donderdag 10 juni wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live in De Balie in Amsterdam. Deze avond geven de drie finalisten een presentatie over hun onderzoek. Hoofdspreker van de avond is viroloog Ab Osterhaus, die een inkijkje geeft in de wereld van vaccinontwikkeling. Het close-harmonykwartet Yellow Submarine verzorgt een muzikaal intermezzo. We sluiten de avond af met champagne: de bekendmaking van het New Scientist Wetenschapstalent 2021.

WANNEER? donderdag 10 juni 2021 van 19.30 tot 21.00 uur.
WAAR? in De Balie te Amsterdam
ONLINE VOLGEN? gratis livestream via newscientist.nl/talent
ERBIJ ZIJN? houd newscientist.nl/talent in de gaten