Met een kunstmatig weefsel kunnen varkens met een beschadigde penis weer een erectie krijgen. Dit kan leiden tot behandelingen voor erectiestoornissen bij mensen.
Synthetisch weefsel kan de erectiele functie van varkens met geblesseerde penissen herstellen. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Matter. Het werk kan op de lange termijn helpen bij de behandeling van impotentie bij mensen.
Weefsel met bloed
Het kunstmatige weefsel bootst een laag bindweefsel na die om het sponsachtige gedeelte van de penis heen zit. Tijdens een erectie vult deze laag weefsel zich met bloed.
Mieren zijn magnifieke navigators
Mieren zijn in staat tot verbazingwekkende navigatieprestaties. Misschien kan waardering hiervoor helpen om deze insectensoorten te behouden.
Schade aan het bindweefsel, de tunica albuginea, kan soms worden hersteld door weefsel ergens anders in het lichaam te weg te halen, en dat te combineren met een netwerk van eiwitten en andere moleculen om een soort ondersteunende pleister te maken. Maar zo’n pleister kan door het immuunsysteem worden afgestoten. Bovendien bootst deze methode de tunica albuginea ook niet altijd effectief na.
Om dit te verhelpen gebruikten Xuetao Shi van de South China University of Technology en zijn collega’s een gel om een kunstmatige tunica albuginea te maken. Die had een structuur van gekrulde vezels vergelijkbaar met het natuurlijk voorkomende weefsel.
Stijfheid van de penis
De onderzoekers gebruikten eerst een ballon om aan te tonen dat de kunstmatige tunica albuginea niet buigt. Dat is een indicator dat hij sterk genoeg is om de stijfheid van de penis te handhaven. Vervolgens testten zij het kunstmatige weefsel bij varkens met beschadigd weefsel. De penissen van de dieren werden stijf als het orgaan werd geïnjecteerd met een zoutoplossing. Een maand later vertoonden de varkens geen enkel teken van afstoting van het kunstmatige weefsel.
Bij gebruik bij mensen hopen de onderzoekers dat het kunstmatige weefsel het gevoel geeft van een gewone erectie. ‘De studie toont aan dat dit kunstmatige biomateriaal de defecten kan herstellen, met goede resultaten op de korte termijn’, zegt uroloog Anthony Atala van het Wake Forest Institute for Regenerative Medicine in North Carolina. ‘De technologie is veelbelovend. het verdient verdere uitwerking, zodat hij veilig kan worden vertaald naar menselijke patiënten die van deze vooruitgang kunnen profiteren.’
Erectiestoornissen
Hoewel het onderzoek veelbelovend is, erkennen de onderzoekers dat hun vondst niet elk probleem zal verhelpen. Erectiestoornissen kunnen op meerdere manieren ontstaan. Verwondingen in het nagebootste bindweefsel zijn slechts één van de vele oorzaken die achter een erectiestoornis kunnen schuilgaan.
Ook stress, vermoeidheid, angst en overmatig alcoholgebruik kunnen bijdragen aan erectiestoornissen. Die kunnen bovendien ook het gevolg zijn van schade aan de corpora cavernosa, de sponsachtige weefsels om de tunica albuginea heen, of beschadigingen van de zenuwen rond de tunica albuginea.