Diemen (NL) – Na twee dagen ligt de zonnewagen van het Alpha Centauri Team op kop in de grootste zonnerace ter wereld.


Met een gemiddelde snelheid van bijna negentig kilometer per uur rijdt de Nederlandse zonnewagen van Darwin naar Adelaide. Na twee dagen ligt deze wagen, de Nuna, aan kop, gevolgd door de Australische wagen Aurora – winnaar in 1999 – en M-Pulse van de University of Michigan. Een van de grote kanshebbers van de vorige race, Desert Rose staat nu negende.

Een bewolkte hemel speelde de deelnemers parten. Onderweg haalde Aurora, winnaar in 1999, de Nuna in, maar later wisten de Delftse en Amsterdamse studenten weer de koppositie over te nemen. Na twee dagen is al ruim 1400 kilometer afgelegd. Mocht het weer meezitten, dan hopen de Nederlanders dat ze in een recordtijd van nog geen vier dagen het complete traject van ruim drieduizend kilometer kunnen afleggen. De Aurora deed er in 1999 een halve dag langer over.
Op de derde dag heeft Aurora de achtervolging op de Nuna ingezet. Op 1945 kilometer van de start bedroeg het verschil nog maar twee minuten. De Aurora haalde een gemiddelde snelheid van 98,1 kilometer per uur tussen Alice Springs en Marla. De Nuna kan weliswaar honderdzestig kilometer per uur halen, maar de wagens moeten zich houden aan de maximumsnelheid (110 kilometer per uur) en bij een te hoge snelheid verliezen de accu’s sneller energie dan de zonnecellen die kunnen leveren.

Erick Vermeulen

Informatie
Klaar voor zonnige start
Website van het Alpha Centauri Team
De officiële website van de World Solar Challenge