Op welke bankbiljetten overleven ziekteverwekkende bacteriën het beste? Het onderzoek naar die vraag leverde de Nederlanders Andreas en Timothy Voss een Ig Nobelprijs op.
Gisteren werden ze weer uitgereikt: de Ig Nobelprijzen, de humoristische tegenhangers van de Nobelprijzen die worden toegekend aan allerlei ogenschijnlijk bizarre studies. Of, zoals het officiële riedeltje van de organisatoren luidt: ‘Onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet.’
Deze keer ging de Ig Nobelprijs voor de economie naar de Nijmeegse hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss, zijn zoon Timothy en Habip Gedik, een Turkse collega van Voss senior. Zij bekeken welke resistente bacteriestammen konden overleven op bankbiljetten uit Europa, de VS, Canada, Roemenië, Marokko, India en Kroatië. Ook onderzochten ze in hoeverre niet-resistente bacteriën werden overgedragen op de handen van mensen die 30 seconden lang de bankbiljetten telden.
Jongeren zijn gevoeliger voor likes
Moeten we ons zorgen maken over de gevolgen van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren? Ontwikkelingspsycholoog Wouter van den Bos zocht ...
Bankbiljettenpak
Een greep uit de resultaten: de gevaarlijke ziekenhuisbacterie MRSA overleefde op dollars, terwijl ‘poepbacterie’ E. coli het goed deed op eurobiljetten. Op het Roemeense papiergeld overleefden zelfs alle drie de resistente bacteriestammen die erop waren aangebracht, terwijl ze juist allemaal verdwenen van de Kroatische kuna’s. Bekijk de tabellen met de resultaten hier en hier.
Voss, Voss en Gedik stellen in hun artikel dat het Romeense geld waarschijnlijk zoveel bacteriën vasthoudt doordat het polymeren bevat. Ze raden landen aan dat in het achterhoofd te houden als ze met zulke materialen werken. Zeker als het gaat om biljetten die in een groot gebied circuleren, zoals euro’s en dollars.
Vader en zoon Voss namen de prijs persoonlijk in ontvangst, gekleed in een pak met bankbiljettenprint. Voss senior riep daarbij de aanwezigen op zich te ontdoen van de gezondheidsrisico’s in hun portemonnee door van al hun bankbiljetten vliegtuigjes te vouwen en die naar het podium te gooien.
Kubusvormige keutels
Andere Ig Nobelprijzen werden onder meer toegekend aan onderzoek naar de kubusvormige keutels van wombats, de ontdekking dat krabben aan een jeukende enkel het meest bevredigend is, en de uitvinding van een luierverschoonmachine. Bekijk hier het volledige overzicht.