De behandeling van geelzucht bij baby’s is nu ook mogelijk in ontwikkelingslanden.

De Bili-Hut ontworpen door Donna Brezinski Bron: Little Sparrows Technologies
De Bili-Hut ontworpen door Donna Brezinski
Bron: Little Sparrows Technologies

Geelzucht is bij baby’s in veel gevallen gemakkelijk te behandelen met fototherapie, maar dat is in veel ziekenhuizen in derdewereldlanden geen optie door een gebrek aan elektriciteit. Een compacte, op batterijen werkende versie van de fototherapie-machine moet uitkomst bieden. De zogeheten Bili-Hut is ontwikkeld door kinderarts Donna Brezinski, verbonden aan het Children’s Hospital in Boston. Geelzucht bij baby’s ontstaat vaak doordat de lever nog niet optimaal functioneert. Het lukt hen niet om de galkleurstof bilirubine voldoende af te breken, waardoor dit in de bloedbaan terechtkomt en onder andere de gele huidskleur veroorzaakt. Het nieuwe apparaat, een soort lichtgevende tent met blauwe ledverlichting, helpt bij de afvoer van bilirubine. De leds in de Bili-Hut zorgen ervoor dat de galkleurstof oplost in water, waardoor het direct met de urine kan worden afgevoerd zonder dat de lever hieraan te pas komt.

Ondanks dat geelzucht in principe goed te behandelen is, krijgen zes miljoen kinderen niet de zorg die ze nodig hebben. Dat kan leiden tot hersenverlamming, blindheid, doofheid, problemen met de cognitieve ontwikkeling en zelfs de dood.

De enorme AI-hype zie je nu ook in het militaire domein: ‘Soms denk ik: waar zijn we mee bezig?’
LEES OOK

De enorme AI-hype zie je nu ook in het militaire domein: ‘Soms denk ik: waar zijn we mee bezig?’

Van nucleaire wapens tot het opsporen van terreurgroepen: kunstmatige intelli ...

Bili-Hut in Haïti

Momenteel kost een Bili-Hut zo’n 400 dollar per stuk. Het 30 centimeter hoge ledtentje kan op een 12-volt batterij gemakkelijk een maand lang branden, waardoor de kosten van het apparaat een stuk lager liggen dan de omvangrijke fototherapie-machines die normaal gesproken worden gebruikt bij de behandeling van geelzucht. Die kosten namelijk zo’n 3000 dollar, plus de hoge elektriciteitskosten en trainingskosten voor het personeel om het apparaat te kunnen bedienen.

Brezinski en haar team willen de productiekosten nog verder terugdringen om het apparaat zo laagdrempelig mogelijk te maken. Daarnaast maakt de Bili-Hut deze maand kans op een startsubsidie van één miljoen dollar van MassChallenge. MassChallenge helpt ondernemers aan de middelen om hun project van de grond te krijgen en te laten slagen.

Een pilot met het alternatieve apparaat begint deze maand in het St. Boniface Hospital in de Haïtiaanse stad Fond-des-Blancs, dat vaak te kampen heeft met stroomuitval. Hun fototherapie-machine wordt dan vervangen door twee Bili-Huts.