Morgenavond, in de nacht van 12 op 13 augustus bereikt de jaarlijkse meteorenzwerm Perseïden zijn maximum. Dat gebeurt om 04.30 uur. Waarschijnlijk zijn er zo’n 20 ‘vallende sterren’ per uur te zien.
Morgenavond zijn er ‘vallende sterren’ te zien van de meteorenzwerm Perseïden. De Perseïden zijn het achtergelaten puin van de komeet Swift Tuttle. Het zijn stukken steen en gruis die met een snelheid van ruim 55 kilometer per seconde de aardatmosfeer binnenkomen. Op circa 100 kilometer hoogte verbranden de stukken, waardoor ze te zien zijn als lichtflitsen. De aarde beweegt in haar baan rond de zon door het gruis van Swift Tuttle heen, waardoor wij elk jaar rond dezelfde datum een ‘sterrenregen’ waarnemen.
De beste tijd om de meteorenregen te zien is rond 04.30 uur ’s nachts, maar ook voor middernacht zijn de meteoren al met het blote oog zichtbaar. Vanavond, en in de nacht van 13 op 14 augustus zijn de vallende sterren ook zichtbaar. Alleen het aantal sterren dat per uur te zien is ligt lager: zo’n 15 sterren per uur.
‘Als we iets buitenaards ontmoeten, dan is het een machine’
Oude sterren en pril leven – dat zijn de onderwerpen waar het hart van sterrenkundige Leen Decin harder van gaat kloppen.
Stoorzenders
De maan kan voor problemen zorgen bij het spotten van de meteoren. Volgens astrofysicus Mark van der Sluys, verbonden aan de Radboud universiteit Nijmegen die de site hemel.waarnemen.com runt, is de maan voor ongeveer 90% verlicht en is ze daardoor een flinke stoorzender.
Door al het maanlicht zijn dit jaar alleen de helderste meteoren zichtbaar. Dat brengt het aantal meteoren wat te zien is van 85 per uur terug naar ‘slechts’ 20 per uur.
Ook de bewolking kan roet in het eten gooien. Volgens de buienradar blijven vanavond en vannacht bewolking en opklaringen elkaar nog afwisselen. Morgenavond is de voorspelling ook nog niet zo rooskleurig. Volgens de voorspelling is het in Nederland overwegend bewolkt tussen 03.00 uur en 05.00 uur, het moment waarop de meeste meteoren te zien zijn. Maar met een beetje geluk kunnen we toch nog wat vallende sterren aanschouwen.
Lees ook: