Merries hebben een voorkeur voor diep en laag hinnikende hengsten. Vrouwelijke paarden zoeken een sterke hengst als potentiële partner. Daarbij vertrouwen ze ook op hun gehoor.

paarden die vrij in een kudde leven kiezen hun eigen partner Foto: Linda Stanley
Paarden die vrij in een kudde leven kiezen hun eigen partner
Foto: Linda Stanley

In het wild leven paarden in een harem die bestaat uit volwassen paarden, veulens en een leidende hengst. Wanneer veulens volwassen worden, sluiten ze zich voor paringen meestal aan bij een andere groep. Gedragsbioloog Alban Lemasson en zijn team uit Frankrijk, hebben laten zien dat merries zich eerder voegen bij een groep die geleid wordt door een hengst met een lage hinnik. De diepte van het geluid is gelinkt aan grootte en vruchtbaarheid van het dier.

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
LEES OOK

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’

Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.

Optimale bevruchting

‘Vrouwelijke paarden kiezen een harem vaak van een afstand. Geluid is dan de meest effectieve vorm van communicatie’, zegt Lemasson. Vrouwtjes krijgen dus een eerste indruk van de hengst gebaseerd op zijn stemgeluid.

Lemasson heeft eerder aangetoond dat hengsten met een diep gehinnik gemiddeld groter zijn. Ze hebben nu ook gezien dat deze paarden een langzamere hartslag en een grotere kans op nakomelingen hebben. Luisterend naar de roep van de hengst, kunnen vrouwtjes het zwaarste, kalmste en meest vruchtbare mannetje uitkiezen. Die zijn potentieel een goede vader en beschermende partner.

Lichaamsgeur

Deze inzichten helpen paardenfokkers bij het selecteren van de beste hengsten. ‘Fokkers kunnen de hengsten kiezen die het meest vruchtbaar zijn en die vrouwtjes het meest opwinden. Dan verloopt de bevruchting optimaal’, zegt Lemasson. ‘De keuze kan nu gemaakt worden op basis van het geluid van de paarden in plaats van met dure spermatesten.’

Voorkeur voor een diepe stem beperkt zich niet tot paarden. Ook mensen vrouwen voelen zich hierdoor aangetrokken. Een vergelijkbare voorkeur is gezien in een groot aantal dieren, van hert en bizon tot reuzenpanda’s en koala’s.

‘Bij mensen lijkt het erop dat mannen met lage aantrekkelijke stemmen ook een aantrekkelijker gezicht hebben. Mogelijk geldt dit ook voor bewegingen en lichaamsgeur’, zegt Tamsin Saxton uit Engeland. ‘De signalen werken sterk samen om de kwaliteit van de partner duidelijk te maken.’

Lees ook: