Op een foto die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA deze week publiceerde is een glanzende steen te zien. Vermoedelijk gaat het om een ijzer-nikkelmeteoriet.

meteoriet
De vermoedelijke meteoriet die door Curiosity is gevonden op Mars. Beeld: NASA

De Marsrover Curiosity heeft opnieuw een meteoriet gevonden. Op een foto die de rover op 12 januari maakte op Mount Sharp is een vermoedelijke ijzer-nikkelmeteoriet te zien. Van deze soort meteorieten zijn er slechts enkele gevonden op de rode planeet.

Wie beter naar de foto kijkt ziet dat Curiosity de meteoriet al nader heeft onderzocht. In het midden van de rots zijn drie kleine witte stipjes te zien. Deze zijn volgens de Amerikaanse ruimte- en sterrenkundenieuwssite Universe Today waarschijnlijk van de ChemCamlaser. Met dit apparaat, een zogenaamde spectrometer, kan Curiosity de samenstelling van rotsen meten.

‘Als we iets buitenaards ontmoeten, dan is het een machine’
LEES OOK

‘Als we iets buitenaards ontmoeten, dan is het een machine’

Oude sterren en pril leven – dat zijn de onderwerpen waar het hart van sterrenkundige Leen Decin harder van gaat kloppen.

Als uit de meetresultaten blijkt dat de rots grotendeels uit ijzer bestaat zou dat bevestigen dat het hier inderdaad om een meteoriet gaat die in een planetoïde is ontstaan. Eerder vond de rover Opportunity al vijf andere meteorieten. Rover Spirit kwam nog twee andere kandidaten tegen.

IJzer of steen

meteoriet
LEESTIP Meer weten over Mars? Lees dan ‘Mars, onze toekomst op de rode planeet. Bestel ‘m in onze webshop (€ 29,95)

Gek genoeg zijn alle meteorieten die op Mars zijn gevonden van ijzer, terwijl 95 procent van de meteorieten die we op onze planeet vinden steenachtig zijn. Misschien komt dit doordat steenachtige meteorieten op Mars en op aarde op verschillende wijze eroderen. Het kan ook zijn dat in het rotsachtige Marslandschap meteorieten van steen simpelweg minder opvallen.

De meteoriet die nu gevonden is, lijkt op de foto behoorlijk glad en glanzend. Dit kan betekenen dat hij nog niet heel lang geleden is neergestort. Maar door het milieu op Mars is zo’n aanname verraderlijk. De planeet heeft veel minder zuurstof en water in de atmosfeer die de meteoriet zouden laten roesten. Het is dus net zo goed mogelijk dat hij er al veel langer ligt. De steen zou opgepoetst kunnen zijn door grote stofstormen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: