We zijn nauwelijks bekomen van ‘De Jurk’ en Mars werpt ons alweer in de volgende kleurcrisis. De rode planeet blijkt onder het oppervlak blauwgrijs te zijn. Dat laten boringen van marsrover Curiosity zien.

Het boorgat in Telegraph Peak.  Bron: NASA/Curiosity
Het boorgat in Telegraph Peak.
Bron: NASA/Curiosity

Nasa heeft een foto van een boorgat openbaar gemaakt. Daarop is duidelijk te zien dat de geboorde bodem blauwgrijs van kleur is. Dat is nogal een verschil met het oppervlak van de planeet, dat dankzij een stoflaag vol ijzeroxide rood gekleurd is. Mars staat traditioneel bekend als ‘de rode planeet’, maar die koosnaam lijkt plots erg oppervlakkig.

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal
LEES OOK

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal

Tijd en natuurwetten zijn voortgekomen uit de oerknal, in een chaotisch proces van toevalligheden, zegt theoretisch natuurkun ...

Silicium

Het is bekend dat Mars, naast die rode stoflaag, voornamelijk bestaat uit silicium en zuurstof. De planeet bevat ook ijzer, aluminium, magnesium, calcium en kalium. De geboorde, blauwgrijze steen blijkt relatief veel silicium te bevatten in vergelijk met andere elementen. Nasa wil nu graag weten welke mineralen het blauwgrijze poeder bevat. Daarom stopt Curiosity het poeder nu in zijn interne scheikundelab, het ‘Chemistry and Mineralogy (CheMin)’-instrument.

Telegraph Peak

Curiosity boorde het gat op 24 februari, in een steen die de naam Telegraph Peak draagt. Curiosity heeft de afgelopen vijf maanden het gebied rondom Telegraph Peak verkend. De rover heeft hier twee keer eerder in de grond geboord. Het doel van deze boringen is de verschillende bodemlagen te bekijken, om zo de marsgeschiedenis in beeld te brengen. Nasa wil begrijpen hoe de ooit waterrijke planeet is veranderd in een kurkdroge omgeving.

Lees ook: