De ontdekking van een eiwit dat spermacellen nodig hebben om te kunnen zwemmen, biedt mogelijkheden voor een anticonceptiepil voor mannen.
Wetenschappers van Harvard Medical School (HMS) publiceerden een artikel in Nature waarover nog lang zal worden gepraat. Ze ontdekten een eiwit dat ionenkanalen vormt in de staart van een spermacel. Deze ionenkanalen regelen de instroom van calciumionen. Die heeft de spermacel nodig voor zijn zwembeweging.
De onderzoekers bekeken de sperma-activiteit bij muizen waarbij het gen dat codeert voor dit eiwit, uitgeschakeld was. Al deze muizen waren onvruchtbaar. Hun spermacellen waren traag en misten het richtingsgevoel dat normale spermacellen wel hebben. Bovendien faalden ze bij het binnendringen van de eicel. Daarvoor is namelijk een krachtige staartbeweging nodig.
Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper
Niks sneeuwvlokjes. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn hedendaagse jongeren juist sterk in een extreem ingewikkelde tijd.
“We denken dat we met de informatie over dit eiwit uiteindelijk een anticonceptiepil voor mannen kunnen ontwikkelen”, aldus dr Dejian Ren van HMS. Wetenschappers voorzien dat dit een enorm commercieel succes zal zijn.
De meeste anticonceptiemiddelen die in ontwikkeling zijn voor mannen, hebben een hormonale basis. De effecten daarvan zijn moeilijk terug te draaien. De hoeveelheid actief sperma komt vaak niet meer op het oude niveau. Aanpak van de calciumkanalen biedt daarom meer perspectief.
Nienke Beintema