’s Werelds eerste vaccin tegen malaria is goedgekeurd voor algemeen gebruik bij kinderen in Sub-Saharaans Afrika en op andere plekken waar de ziekte veel voorkomt.
‘Dit is een historisch moment. Het langverwachte malariavaccin voor kinderen is een doorbraak op het gebied van wetenschap, kindergezondheid en malariabeheersing’, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, algemeen directeur van de Wereldgeondheidsorganisatie (WHO), in een persverklaring.
Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die zich verspreidt via de beet van een besmette mug. Wereldwijd sterven jaarlijks meer dan 400.000 mensen aan de ziekte. Dat zijn vooral jonge kinderen in Afrika ten zuiden van de Sahara. De ziekte wordt momenteel voornamelijk bestreden via klamboes die met insecticiden zijn behandeld. Verder zijn er een paar medicijnen die de parasiet kunnen doden.
Dossier: Zo sport je slimmer
In het dossier 'Zo sport je slimmer' duiken we diep in sportkwesties. Ontdek wat de slimste manier is om fit(ter) te worden.
Vier doses
Het vaccin staat bekend als RTS,S of als Mosquirix. Het bevat een deel van een eiwit afkomstig van de parasiet. Dat zit vast aan een tweede eiwit, afkomstig van het hepatitis B-virus, dat immuuncellen helpt de substantie te herkennen.
De ontwikkeling van het vaccin heeft bijna veertig jaar geduurd. Het moet in vier doses worden toegediend, aan kinderen van minstens vijf maanden oud.
Meer gelijkheid
Klinische studies hebben uitgewezen dat het vaccin zorgt voor 30 procent minder gevallen van ernstige of dodelijke malaria. Dat effect heeft het zelfs in gebieden waar veelvuldig gebruik wordt gemaakt van klamboes, aldus de WHO. Ook bleek uit de studies dat families die hun kinderen hadden gevaccineerd alsnog klamboes bleven gebruiken. Bovendien zijn de kosten van het vaccin lager dan de ziektekosten die je ermee voorkomt.
De goedkeuring van het vaccin voor algemeen gebruik zorgt voor meer gelijkheid op het gebied van malariapreventie, stelt Nanthalile Mugala van PATH, een wereldwijde non-profitorganisatie die zich bezighoudt met malariabestrijding. ‘Hiermee bereik je de kinderen die niet profiteren van andere maatregelen zoals klamboes’, zegt ze.