Magnetrons in huizen, kantoren en laboratoria blijken een grote diversiteit aan microben te herbergen. Dat onderstreept hoe belangrijk het is om dit apparaat regelmatig schoon te maken.

In magnetrons woont een grote verscheidenheid aan bacteriën. Dat is verrassend, want de apparaten worden niet alleen gebruikt om voedsel op te warmen, maar ook om monsters te steriliseren.

De straling die magnetrons uitzenden, is niet-ioniserend. Biologische moleculen raken hier niet van beschadigd. Magnetrons verhitten dingen door watermoleculen aan het trillen te brengen. Dit kan bacteriën doden, maar alleen als er een voldoende hoge temperatuur wordt bereikt. Toch dacht men dat microgolven, door het herhaaldelijk verhitten en drogen, een barre leefomgeving opleveren voor micro-organismen.

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
LEES OOK

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’

Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...

Bacteriën

De Spaanse microbioloog Manuel Porcar van de Universiteit van Valencia en zijn collega’s namen monsters uit dertig magnetrons. Tien apparaten kwamen uit eenpersoonshuishoudens. Tien stonden in gedeelde keukens, zoals bij bedrijven, wetenschappelijke instituten en cafetaria’s. De overige tien stonden in biologische laboratoria voor moleculaire biologie en microbiologie. Het team publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Microbiology.

In totaal vonden de onderzoekers 747 verschillende bacteriesoorten, van 25 bacteriële stammen. De diversiteit was het laagst in magnetrons voor eenpersoonshuishoudens en het hoogst in laboratoriumapparaten.

In gedeelde magnetrons en de magnetrons voor eenpersoonshuishoudens kwamen veelal dezelfde bacteriën voor. Ze waren vergelijkbaar met de bacteriën die vaak op mensenhanden zitten en die in andere delen van de keuken te vinden zijn. Dit suggereert dat microben geen speciale aanpassingen nodig hebben om te kunnen overleven in een magnetron. Dat komt misschien omdat voedselfragmenten ze beschermen tegen straling, zegt Porcar.

De bacteriën in de laboratoria, waar geen voedsel wordt bereid, waren anders. Zij leken op de microben die men vindt in andere extreme, droge, hete en bestraalde omgevingen, zoals bijvoorbeeld op zonnepanelen.

Gezondheid

Sommige bacteriën die in huishoudelijke magnetrons blijken te leven, zoals Klebsiella, Enterococcus en Aeromonas, kunnen een risico vormen voor de gezondheid, zeggen de onderzoekers. De microbiële populatie in magnetrons levert echter niet meer risico op dan die van andere plekken in de keuken.

‘Het is duidelijk dat je er niet op kunt vertrouwen dat een magnetron een schonere omgeving is wat betreft micro-organismen dan een ander keukenoppervlak. Ze moeten net als de rest van de keuken worden schoongemaakt’, zegt Porcar.

Microbioloog Belinda Ferrari van de Universiteit van New South Wales in Australië is helemaal niet verbaasd dat de onderzoekers bacteriën hebben gevonden die in magnetrons leven. ‘Ze kunnen in bijna elke omgeving overleven en ze kunnen zich aan alles aanpassen’, zegt ze.

Ferrari raadt aan om magnetrons regelmatig te reinigen met desinfecterende producten. ‘Sommige magnetrons op het werk zijn smerig en niemand maakt ze schoon’, zegt ze. Ze zou graag meer informatie in het onderzoek zien over wanneer de magnetrons voor het laatst zijn schoongemaakt. ‘Als ik dit experiment zou doen, zou ik ook het microbioom voor en na het schoonmaken willen bestuderen.’