De psychedelische drug LSD is ruim veertig jaar geleden gebruikt bij de behandeling van alcoholisme. Niet zonder succes, blijkt nu. Noorse onderzoekers voorzien een terugkeer van het middel in de kliniek.

De klinische toepassing van LSD werd moeilijk nadat het middel, vanwege de populariteit als geestverruimend middel, voor niet-medische doeleinden werd verboden. Het zou medisch gezien ook geen nut hebben, werd vervolgens gedacht. Noorse geneeskundigen hebben oude onderzoeken nog eens tegen het licht gehouden, en stellen vast dat het middel wel degelijk een gunstig effect had bij de behandeling van alcoholisten.

De Noorse onderzoekers Teri Krebs en Poal-Orjan Johansen baseren zich met name op enkele studies, verricht in Canada en de VS, die naar de huidige normen statistisch kloppen. Alcoholisten die een enkele grote dosis LSD ontvingen, bleken gemakkelijker de drank te laten staan dan alcoholisten die een kleine dosis ontvingen of helemaal geen medicijn. Tijdens de behandeling werden patiënten aangemoedigd om na te denken over hun alcoholprobleem.

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
LEES OOK

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’

Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...

Lysergeenzuurdi-ethylamide, bekend als hallucinogeen middel, werd in 1938 ontdekt door de Zwitserse chemicus Albert Hofmann. Het werd gebruikt bij onderzoek naar schizofrenie. Een dosis van 25 milligram veroorzaakte al hallucinaties.

Waarom LSD destijds zo’n gunstig effect had, begrijpen de onderzoekers niet volledig. ‘We weten wel dat het niet giftig is en niet verslavend. We weten ook dat het een opvallend effect heeft op verbeelding, waarneming en geheugen.’ Bekend is nu dat het middel, door wisselwerking met zo geheten serotonine-receptoren in het brein, de vorming van nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen en patronen stimuleert. ‘Het lijkt erop dat LSD een individu openstelt voor het zich bewust zijn van nieuwe perspectieven en mogelijkheden voor handelen.’

Chronisch

De conclusie van de analyse, gepubliceerd in Journal of Psychopharmacology, is helder. Een enkele dosis LSD had een positief effect op de behandeling van een alcoholist, dat zeker een half jaar voortduurde. Dat is op zich opmerkelijk, bij de meeste psychiatrische geneesmiddelen zijn effecten al veel eerder verdwenen.

Als het aan de onderzoekers ligt, is toediening van LSD binnenkort een onderdeel van de behandeling van alcoholisten. ‘We begrijpen nu wel dat alcoholisme een chronische ziekte is waarbij mensen kunnen terugvallen in hun gedrag, het vereist een continue behandeling. De volgende step zou moeten bestaan uit periodieke toediening van een dosis LSD in combinatie met moderne behandelingsmethoden die hun waarde bewezen hebben.’