New Scientist is op popfestival Lowlands. Vandaag de derde en laatste dag. We doen vanuit de Oh Mega!-tent live verslag van het Lowlands Science programma, waarin wetenschappers de hele dag toffe experimenten uitvoeren met de festivalbezoekers. Refresh voor het laatste nieuws!
17:50 Terwijl de onderzoekers om ons heen hun experimenten afbouwen, sluiten wij dit liveblog. We mogen terugblikken op een bijzonder geslaagde eerste editie van Lowlands Science. Volgend jaar weer? Wat ons betreft wel. Binnenkort lees je in het magazine een uitgebreid verslag, kun je op ons youtube-kanaal de filmpjes van alle onderzoeken terugkijken en lees je – zodra we ze hebben – alle onderzoeksresultaten op deze site. Meld je alvast aan voor onze nieuwsbrief om geen moment te missen!
17:40 Op de valreep deden we ook nog mee met het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut. Redacteur Ellen Schlebusch wist freelancer Odette Knappers met razende snelheid te verslepen en liet daarbij verrassend weinig sporen achter. Odette kwam er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf, net als trouwens alle andere ‘lijken’ dit weekend.
17:34 Razende reporters Yannick Fritschy en Ellen Schlebusch komen gedesillusioneerd en een beetje bedrukt terug van het ouderdomsonderzoek. ‘De gewichten waren nog verdraagbaar’, zegt Fritschy, die ondanks de beperkingen een voetbal op knappe wijze vijf keer wist hoog te houden. ‘Maar het zicht was echt veel slechter dan ik had verwacht.’
Ook voor Schlebusch was het slechte zicht een onoverkomelijk struikelblok. ‘Mijn badmintonkwaliteiten kwamen hierdoor totaal niet goed uit de verf. Twee nachtjes Lowlands is slecht voor je gestel, maar het is niets bij wat ouderen dagelijks doormaken.’ 16:37 Vanochtend lag er nog één eenzame enquête op de tafel van het psychosociale kankeronderzoek van Radboud Universiteit. Het doel van het onderzoek bleek zo populair dat de onderzoekers hun 700 vragenlijsten al op de tweede dag vol hadden. Wat doen ze op dag 3? Vragen beantwoorden, voorlichten en bewustwording kweken. En ook dat loopt als een trein: ‘Ik dacht er komen vandaag twee à drie mensen binnenlopen, maar ze blijven aanstromen. Ze zijn zelfs teleurgesteld dat we geen enquêtes meer hebben. Het is echt geweldig om te zien’, zegt onderzoeksleidster Olga Husson.
15:46 Bij het chillonderzoek zijn volgens onderzoeker Tim Weysen al honderden mensen geweest. Er staat continu een groepje te wachten voor de hoek in de Oh Mega!-tent waar de relaxte stoelen staan. ‘We hopen de analyses in de loop van komende week te kunnen draaien’, zegt Weysen. ‘Maar het lijkt erop dat de feedback die we geven ook echt werkt.’ Naast ons wordt een van de proefpersonen gewekt uit haar slaap aan het einde van de sessie. Volgens Weysen gebeurt het om de haverklap. Moeten ze de stoelen ook maar niet zó zacht maken. 15:33 Bij het Art & Perception Lab zijn de onderzoekers vandaag naar buiten verhuisd. Dit zorgt voor nog meer aanloop, laat onderzoeker Willemijn Wijntjes ons weten. Niet dat ze dat nodig hebben, ze hebben al genoeg respondenten om verantwoord onderzoek te rapporteren. Bij de synopter blijken de meeste mensen inderdaad diepte in de schilderijen te kunnen zien als ze door het houten kijkdoosje kijken. Ze zijn erg enthousiast over het enorme effect van het simpele idee, vertelt een van de teamleden van Wijntjes.
Een foto die is geplaatst door New Scientist NL (@newscientistnl) op
15:00 We zijn natuurlijk niet alleen aan het werk op Lowlands Science. Soms kun je ons per ongeluk zomaar in het wild tegenkomen op het festivalterrein.
13:39 We maakten dit weekend ook mooie videoverslagen van de onderzoeken. De eerste, over het Lovin Lowlands onderzoek, kun je nu bekijken:
13:23 De resultaten van het misdaadonderzoek zullen pas over enkele maanden bekend zijn, maar de onderzoekers wilden wel alvast een tipje van de sluier oplichten. Bij het verslepen van een lijk bleken mensen met een EHBO-diploma makkelijk te ontmaskeren. Verder verwachten de onderzoekers dat ze veel kennis die al jaren bekend is, dankzij Lowlands Science eindelijk wetenschappelijk kunnen onderbouwen. Dat kan bij rechtszaken van groot belang zijn. 12:00 De beste tijd om mee te doen met de onderzoeken is ’s ochtends direct om 10 uur: veel mensen liggen nog in hun tentje, dus de rijen in Oh Mega! zijn niet zo lang. Wij maakten hier vanochtend gebruik van om mee te doen met het DNA-onderzoek, waar de rij later op de dag tot bijna buiten de tent staat. Eerst spoelen met zout water, in een buisje spugen, afwasmiddel en lenzenvloeistof toevoegen, kort schudden en vervolgens nog wat ethanol erbij, en daar drijft opeens een klein blobje van je DNA.
Dat blobje laat je achter bij de onderzoekers, die het zullen testen op het adventure-gen. Mensen met dit gen zijn over het algemeen avontuurlijker ingesteld, omdat ze meer dopamine nodig hebben om een ‘kick’ te voelen. Ongeveer één op de vijf mensen heeft het gen, maar zouden dat er meer zijn onder de Lowlanders? Op dat antwoord zullen we nog even moeten wachten, het DNA wordt later in het Leids Universitair Medisch Centrum getest.
Ellen heeft haar DNA getest #LowlandsScience #Lowlands15 #LL15 Lees haar ervaringen op ons liveblog, link in bio Een foto die is geplaatst door New Scientist NL (@newscientistnl) op
11:33 Goedemorgen. Met de feesten en optredens van gisteren nog in de benen, zitten de bloggers van New Scientist weer klaar voor de laatste dag van Lowlands Science. Ondanks drie avonden vol vertier, nemen Lowlands-bezoekers nog altijd onverminderd enthousiast plaats in de rij voor de verschillende onderzoeken die je in de Oh Mega!-tent en daarbuiten kunt doen. Op naar een knallende slotdag!
16:57 Morgen is er nog een dag, maar we mogen nu al voorzichtig concluderen dat de eerste editie van Lowlands Science zeer geslaagd is. Gisteren en vandaag stonden bezoekers in de rij om aan de onderzoeken deel te kunnen nemen. Het project is bovendien zeker niet onopgemerkt gebleven. Na vermeldingen in het NOS Journaal en het RTL Nieuws van gisteren, siert het hersengolvenonderzoek van de Universiteit Utrecht vandaag de cover van Lowlands’ eigen blad Daily Paradise.
Daarmee sluiten we het liveblog voor vandaag en maken we de Oh Mega!-tent vrij voor de Vengaboys, of welke andere knaller de tent vanavond ook van zijn dak mag beroven. Morgen zijn we in de loop van de ochtend terug met nieuwe updates van Lowlands Science. Tot zover, tot morgen!
#LowlandsScience op de cover van de #dailyparadise #LL15 #Lowlands15 Een foto die is geplaatst door New Scientist NL (@newscientistnl) op
16:21 Ajax-trainer Frank de Boer krijgt weleens het verwijt dat hij te veel jonge spelers opstelt. Maar een team van oude knarren zal waarschijnlijk ook geen hoge ogen gooien in de Champions League. Een deelnemer aan het ouderdomsonderzoek, dat inmiddels naar buiten is verplaatst, klaagt dat ze ontzettend veel kracht moet zetten om de bal vooruit te kunnen schoppen.
Met het ouderdomspak willen onderzoekers van het Radboudumc mensen bewust maken van de fysieke ongemakken die met ouderdom gepaard gaan. Ook brengen ze voor het eerst in kaart waar de struikelblokken liggen bij de interactie tussen ouderen en jongeren.
16:03 Blind speeddate-redacteur Joris Janssen staat weer met beide benen op de grond. Een uur lang heeft hij geblinddoekt met in totaal tien leuke Lowlandsdames gepraat. En dat was een geinige ervaring, laat hij weten. ‘In het begin is het nog wat onwennig. Je ziet niets, een onderzoeker leidt je naar een tafeltje en hup, maak er maar wat leuks van. Na een date of twee ben je eraan gewend dat je niets ziet en zit je met z’n tweeën in je eigen wereldje, midden in de festivalchaos.’
Daten op Lowlands is natuurlijk heel leuk, maar er zit ook een echt wetenschappelijk doel achter. Waarom zijn twee mensen een match? Waarom leidt het eten van een beschuitje voor sommigen tot een vurige romance en voor anderen tot een treurige deceptie? ‘Van tevoren moest je via een formulier laten weten in welke karaktereigenschappen je je herkent en welke eigenschappen je leuk vindt bij iemand anders’, laat onze woest aantrekkelijke redacteur weten. ‘Ook je liefdesverleden werd onder de loep genomen. Zo hopen de onderzoekers erachter te komen wat sommige mensen tot een match maakt.’
Over een week hoort Joris of de gesprekken waarbij hij een kruisje zette bij ‘ja’ nog een gevolg gaan krijgen. ‘Maar nu eerst even wennen aan de gezellige drukte en zo op naar De Jeugd van Tegenwoordig. Zwaar leven, het redacteurschap op Lowlands.’ 14:45 Terwijl u dit leest is onze verslaggever Joris Janssen bezig met een blind speeddate. Nog even geduld, dan hoort u uitgebreid over zijn ervaringen!
13:45 Razende reporter Yannick Fritschy komt afgepeigerd terug van een potje spring-Tetris. Daarbij is het de bedoeling om de bekende blokjes met zijn tweeën al springend de juiste kant op te dirigeren. ‘We hebben gesprongen als kangoeroes, maar het mocht niet baten. Het is heel lastig om snel de juiste beslissing te nemen en dan ook nog precies tegelijk te springen als dat nodig is’, weet de sportieve redacteur nog net hijgend uit te brengen.
Het onderzoek van De Haagse Hogeschool brengt in kaart wat er op het sociale vlak gebeurt als je twee onbekenden samen een spel laat spelen. Worden ze beste vrienden, of ergeren ze zich kapot aan elkaar? Bij Fritschy en zijn medespeler ligt de waarheid in het midden. ‘We werkten best goed samen en hadden veel gezamenlijke moves. Maar ik denk niet dat we op elkaars verjaardag zullen belanden.’ 13:10 Zoveel onderzoeken op één plek leveren meer op dan alleen de resultaten van individuele onderzoeken. De DNA- en virtual reality-onderzoekers verenigen hun krachten om zo een nog completer beeld te krijgen van de avontuurlijkheid van de Lowlandsbezoeker. Zouden de mensen met het avontuurgen ook echt anders reageren in de spannende virtuele situaties?
11:35 Met het seksonderzoek gaat het goed, laat Daphne van de Bongardt van de UvA ons weten. ‘We hebben een aantal succesvolle speeddaterondes gehad gisteren. Ook met de vragenlijst gaat het goed, mensen zijn hem aan het invullen! Vandaag komen de eerste winnaars hun goodiebags ophalen.’ Er zitten nu ook al mensen klaar voor de speeddateronde van over een half uur, de drive voor dit onderzoek is groot.
11:16 Good morning Lowlands! De Lowlands Science tent stroomt langzaam vol na voor veel mensen een lange avond. Maar het enthousiasme is er niet minder om! Alle onderzoeken zitten vol en ook New Scientist ging in de ligstoel voor een potje neurofeedback training. Heerlijk ontspannen met de muziek van Paolo Nutini en de alfa-hersengolven proberen te beheersen. De dag is goed begonnen.
En we zijn ook alweer aan hey livebloggen #LowlandsScience #Lowlands15 #LL15 Een foto die is geplaatst door New Scientist NL (@newscientistnl) op
17:35 Het Tetris-onderzoek van De Haagse Hogeschool is makkelijk te vinden. Volg gewoon het geluid van de Tetris theme song, gezongen door langslopende Lowlanders. Meer dan 80 mensen sprongen de Tetrisblokken al heen en weer en in de rondte. New Scientist speelde ook een potje mee, samen met een willekeurige Lowlander, en bleek talentvol met een score van 300 punten! Maar hoe leuk vonden ze het? En zijn ze vrienden geworden?
16:38 Heel Nederland kijkt mee met de geblinddoekte speedates. Is geur een goede matchmaker, of kan je neus je weleens flink bedriegen?
16:01 Razende reporter Yannick Fritschy komt enigszins wankelend terug bij de stand, na zijn virtual reality-avontuur. ‘Het was fascinerend. In het begin lijkt het gewoon een 3D-film, maar als je om je heen kijkt is dat volledig anders. Met name naar beneden kijken is heel apart.’ De VU-onderzoekers willen met het project onder meer achterhalen hoe mensen reageren op compromitterende situaties. Blijf jij kalm?
15:45 Het is inmiddels vrij warm in de tent, maar het enthousiasme van de bezoekers neemt nog niet af. Pal naast ons ontspannen mensen nog altijd lekker in hun stoelen bij de neurofeedback training – leren ontspannen, terwijl onderzoekers naar je hersengolven kijken. Fijn? Dacht het wel.
15:19 Het meest lugubere onderzoek is eveneens in volle gang. Hoe slepen moordenaars een lijk weg? Inzicht daarin helpt het Nederlands Forensisch Instituut bij sporenonderzoek. Als festivalganger kun je zowel voor dader als voor lijk spelen. Hieronder zien we dat een meisje zojuist besloot haar vriend bij één enkel vast te pakken. Een beetje hardhandig, maar wel effectief.
Deze arme kerel is door zijn vriendin net aan één enkel van de crime scene weggesleept in de NFI tent. Hoe sleep jij ‘jouw’ lijk weg? Laat het zien! #LowlandsScience #Lowlands15 Een foto die is geplaatst door New Scientist NL (@newscientistnl) op
15:01 Een stukje verderop wordt fanatiek Tetris gespeeld, met wisselend succes. De onderzoekers van De Haagse Hogeschool willen weten of samen een spel spelen automatisch zorgt voor een ‘klik’. Gezien het resultaat op onderstaande foto zou het ons verbazen als dat bij deze spelers gebeurt.
Ben jij beter in Tetris dan deze mensen? Test het bij Watchdoc in de buurt #Lowlands15 #LowlandsScience Een foto die is geplaatst door New Scientist NL (@newscientistnl) op
14:38 Op de achtergrond worden de beats steeds harder, maar in de Oh Mega!-tent neemt de wetenschappelijke vibe nog niet af. Zojuist is weer iemand in het ouderdomspak gehesen, om te evenaren hoe het is om met stramme ledematen een dansje te wagen. Eén voordeel: je hebt waarschijnlijk minder last van de achtergrondherrie.
14:10 Er wordt weer gespeeddatet! Schiet de wetenschappelijke Cupido raak, of belanden zijn pijlen in niemandsland? En bestaat er bij geblinddoekten ook zoiets als liefde op het eerste gehoor, of geruik? Is dat überhaupt een woord? Over enkele weken volgen de officiële resultaten. Voor iedereen die nog geen slaapplaats heeft, is om 16.00 uur de laatste ronde van de dag.
Hieronder nog een foto van het drukbezochte Radboud-onderzoek naar psychosociale gevolgen van kanker:
13:53 Lowlands Science gaat hard! Bij het psychosociale kankeronderzoek zelfs bijna té hard. De onderzoekers van Radboud scoorden in het eerste half uur na de opening ruim 200 deelnemende Lowlanders – dat terwijl ze 280 deelnemers nodig hadden. Het is dan ook voor een goed doel, vinden de Lowlanders: ‘Het is goed en belangrijk om aan onderzoek mee te doen, vooral met zo’n belangrijk onderwerp.’
Anderhalf uur na opening begonnen de onderzoekers zich zorgen te maken of ze wel genoeg enquêtes hebben geprint. ‘We moeten ze laten bijdrukken! Waarschijnlijk stoppen we bij de 600.’ Helaas moet Lowlands Science het daarna zonder hen doen, maar kunnen de onderzoekers naar huis met een flinke impuls aan hun onderzoek.
13:29 Ondertussen is het speeddaten al in volle gang. Zou wetenschappelijk onderzoek hier straks daadwerkelijk hartstochtelijke relaties aanzwengelen? Wij hopen van wel!
13:12 Mensen die een slachtoffer vastknopen? Ook dat gebeurt gewoon op Lowlands Science. Bezoekers hebben uv-zalf op hun handen. De onderzoekers kijken vervolgens wat voor knopen mensen leggen en wat dat betekent voor waar op het touw DNA achterblijft. Zo weten ze waar ze monsters kunnen nemen.
12:45 Wil je vandaag nog speed daten? Dat kan! Dit zijn de tijden van vandaag:
Zin om te speeddaten? Dat kan! #LowlandsScience #Lowlands15 #LL15 Een foto die is geplaatst door New Scientist NL (@newscientistnl) op
12:24 Maar ook het chillen gaat er nu al goed in. Dat de bar op het festivalterrein gisteravond al open was, heeft daar vast en zeker bij geholpen.
12:16 Vooral voor het laten testen van je DNA is de rij op dit moment al lekker lang. De vraag hoe avontuurlijk je DNA is, spreekt duidelijk aan.
12:12 Het is rammend vol in de tent. Iedereen wil dolgraag aan de experimenten deelnemen, overal staan rijen. Wetenschap leeft duidelijk onder Lowlands-gangers, mooi om te zien.
12:02 En nu is iedereen binnen, staan netjes in de rij voor hun rol als proefkonijn. Lowlands Science is begonnen!
11:58 De rij voor de Oh Mega!-tent begint grote vormen aan te nemen. Tijd om te beginnen!
11:36 Nog even en dan mogen de eerste bezoekers naar binnen. De onderzoekers voeren nog even snel een laatste overleg. De spanning stijgt. Het belooft een mooie dag te worden hier op Lowlands.
11:29 In vertwijfeling aan het rondbanjeren over het festivalterrein zonder scherp te hebben welke mooie onderzoeken hier vandaag allemaal plaatsvinden? Dit bord biedt uitkomst.
10:52 Hier vindt straks het speeddaten plaats. Met – hoe toepasselijk – de eerdergenoemde pluizige vagina op de achtergrond. Kan niet meer mis, vandaag.
10:27 Zitten jij en je vriend(in) echt op dezelfde golflengte? In dit spectaculaire brein kun je het vandaag ontdekken.
10:25 Met links in ons blikveld de pluizige vagina – voor het avondprogramma in de Oh Mega!-tent – zijn we inmiddels zo’n beetje geïnstalleerd. Vanaf hier doen we de rest van de dag verslag. Ben je bezoeker op Lowlands? Kom gerust langs voor een babbeltje en laat je naam achter om op de hoogte gehouden te worden van alle resultaten die de onderzoekers hier vandaag boeken!
10:20 Welkom op dit liveblog! Lees je alvast in voor al het onderzoek dat hier vandaag gaat gebeuren in ons dossier Lowlands Science.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lowlands Science is een samenwerkingsverband van Lowlands, campagnebureau BKB, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nationale Wetenschapsagenda en New Scientist, waarbij tien wetenschappers onderzoek doen op muziekfestival Lowlands.
Lees verder: