De Oostenrijker Felix Baumgartner zal bij het Red Bull Stratos-evenement vanaf 36 kilometer hoogte naar de aarde vallen. Hij hoopt door de geluidsbarrière te gaan. Beelden van zijn poging zijn hieronder live te volgen.

Bij Roswell, Nieuw-Mexico, denkt men meestal aan buitenaardse wezens. Vandaag 9 oktober zullen mensen in dit plaatsje daadwerkelijk leven uit de stratosfeer zien neerdalen. Het is geen vogel of vliegtuig, maar Felix Baumgartner, 43 jaar oud. Hij begon ooit als skydiver, en werd later parachutist en basejumper. De meest extreme uitdaging in zijn leven is wel deze recordpoging.

Een ballon brengt een ruimtecapsule met de avonturier naar een hoogte van 120.000 voet ofwel 36.576 meter. Daar begint de vrije val. HD-camera’s in de capsule en in zijn pak zullen beelden versturen die via internet kunnen worden bekeken. Een gps-ontvanger met micro-SD-card moet het bewijs leveren van het exacte record.

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal
LEES OOK

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal

Tijd en natuurwetten zijn voortgekomen uit de oerknal, in een chaotisch proces van toevalligheden, zegt theoretisch natuurkun ...

Het eerste deel van de val, in de stratosfeer, is de luchtdruk nihil. Het is er koud en de geluidssnelheid is er iets lager dan aan het aardoppervlak. Vanaf tien kilometer hoogte zal Baumgartner merken dat de luchtdruk snel toeneemt en de temperatuur vanaf ongeveer -24°C oploopt naar normale waarden.

Ruimtepakken

Nog nooit is iemand sneller dan het geluid gegaan zonder mechanisch hulpmiddel. De geluidssnelheid duidt men aan met mach. Het bestaande record bedraagt 0,9 mach, ofwel 988 kilometer per uur. Baumgartner hoopt mach 1,1 te halen (1110 kilometer per uur), met een vrije val van de grootste hoogte (120.000 voet, is 102.800 voet). Andere records die hij vandaag wil breken zijn de langste vrije val (5 minuten en 35 seconden, is nu nog 4 minuten en 36 seconden) en de hoogste bemande ballonvaart (is tot nog toe 113.740 voet).

De recordpoging moet ook spin-offs richting wetenschap en ruimtevaart hebben. Uiteraard hoort daarbij de ontwikkeling van goede en comfortabele ruimtepakken. Andere facetten waar men naar kijkt zijn de extreme invloeden op het menselijk lichaam (snelheid, versnelling, druk, drukverandering) en het parachutesysteem.

Het precieze moment hangt onder meer af van het lokale weer. Livebeelden van de poging zijn te zien op onderstaand youtube-kanaal.