Hoe vaak heb jij al niet iets gelezen om het vervolgens onmiddellijk weer te vergeten? Om ervoor te zorgen dat dit vanaf nu verleden tijd is, ontwikkelde ontwerpspecialisten en psychologen het lettertype Sans Forgetica.

Onderzoekers van de RMIT universiteit in Australië hebben een lettertype ontwikkeld dat mensen meer laat onthouden van wat ze hebben gelezen. Het lettertype maakt gebruik van een psychologische truc: wanneer een lezer langer doet over het lezen van een woord, blijft het beter hangen.

‘Pijn werkt verschillend bij mannen en vrouwen’
LEES OOK

‘Pijn werkt verschillend bij mannen en vrouwen’

Mannen en vrouwen ervaren pijn op een verschillende manier. Artsen moeten zich hier meer van bewust zijn, stelt Esmeralda Blaney Davidson.

Wenselijke moeilijkheid

Voor de ontwikkeling van Sans Forgetica combineerden de deskundigen psychologische en typografische theorieën. De opmaak is gebaseerd op een principe dat de onderzoekers ‘wenselijke moeilijkheid’ noemen. De hoge moeilijkheidsgraad van het lettertype zorgt ervoor dat lezers langer doen over het lezen van een woord, waardoor het brein meer tijd krijgt om het woord te verwerken en de lezer de informatie beter onthoudt. Er ontbreken delen van de letters die de hersenen zelf in moeten vullen. Daarnaast zijn de letters cursief, maar leunen ze tegen de verwachting in naar links, in plaats van naar rechts.

De onderzoekers hebben verschillende lettertypen met een scala aan hindernissen getest om vervolgens te bepalen welk lettertype zorgde voor de beste herinnering van de tekst. Er deden 400 studenten mee aan het onderzoek, dat deels online en deels in het lab plaatsvond. Uit de resultaten bleek dat Sans Forgetica precies genoeg typografische regels brak zonder onleesbaar te worden.

Sans Forgetica is gratis te downloaden.

Update

Het bewijs dat Sans Forgetica ervoor zorgt dat lezers een tekst beter onthouden, blijkt bij nader inzien mager. Zo wijst de Volkskrant erop dat het verschil tussen de hoeveelheid onthouden tekst in een ‘gewoon’ lettertype en een tekst in Sans Forgetica minimaal is. Daarbij kan het effect te verklaren zijn doordat een stuk tekst in een alternatief lettertype – welk lettertype dan ook – meer aandacht trekt dan de rest van de tekst. Janneke Blijlevens, een onderzoeker die betrokken was bij het design van Sans Forgetica, benadrukt in The Washington Post dat het lettertype dan ook spaarzaam gebruikt moet worden. Als je een boek leest dat volledig gedrukt is in Sans Forgetica, raak je al snel aan het lettertype gewend en is het niet meer effectief. Sans Forgetica heeft dus in feite dezelfde functie als het markeren van een paragraaf in een studieboek: omdat die woorden eruit springen, letten lezers beter op en onthouden ze meer.

New Scientist in Sans Forgetica. Beeld: RMIT
New Scientist in Sans Forgetica. Beeld: RMIT