Een coating met een enzym verandert een verflaag in een dodelijk oppervlak voor de beruchte MRSA-bacterie.

Dat moet een uitkomst voor ziekenhuizen zijn: een verflaag die selectief de MRSA-bacterie om zeep helpt. De MRSA-bacterie is een stafylokok die resistent is tegen het antibioticum meticilline. De bestrijding van infecties door deze bacterie gaat daarom maar moeizaam. Voor de dodelijke verflaag zochten Jonathan Dordic en Ravi Kane van Renssselaer Polytechnic Institute in New York hun toevlucht tot een enzym uit een ander type stafylokok, dat de resistente bacterie kan doden.

Dit zogenaamde lysostafine eenvoudigweg door de verf mengen was geen duurzame oplossing, omdat het daarin langzaam kon wegzinken. De oplossing was het verankeren van de enzymmoleculen aan koolstofnanobuisjes, waarna dat product met de verf werd gemengd. Dat zorgde voor een hogere dichtheid van het enzym. Aan het uiteinde van zo’n buisje kon het enzym ook gemakkelijker met het doelwit in aanraking komen en het dook niet meer onder in de verfdeeltjes. Na uitsmeren van een oplossing van MRSA-bacteriën over zo’n laag latex doorspekt met een enzymbevattende coating, waren binnen twintig minuten al die bacteriën gedood.

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
LEES OOK

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’

Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.

Lysostafine is een hydrolase. Het bevindt zich aan het oppervlak van sommige niet-ziekmakende stafylokokken, en vormt daar een dodelijke afweer tegen de Staphylococcus aureus, en dus ook tegen de meticilline-resistente Staphylococcus aureus. Nadat het enzym een gat in het membraan van de MRSA-bacterie maakt, lekt de inhoud daarvan naar buiten en legt de bacterie het loodje. Voor andere organismen, en mensen, is het volkomen onschadelijk. Vooralsnog zien de onderzoekers geen tekenen dat de MRSA-bacterie resistentie tegen deze bedreiging kan ontwikkelen.

Een ander voordeel, zo beschrijven ze in ACS Nano, is dat het oppervlak maandenlang actief blijft en dat resten van dode cellen gemakkelijk met een vochtig doekje kunnen worden verwijderd. Andere mogelijke toepassingen voor de MRSA-dodende coating zijn deurknoppen, medische instrumenten en monddoekjes. Wellicht is het ook een goed idee voor varkensstallen waar sommige MRSA-stammen welig kunnen tieren.