Dresden (D) – Natuursteen zoals graniet en marmer levert bij nat weer een spekgladde vloer. Een in Dresden ontwikkelde laserinstallatie levert de stenen vloeren de nodige weerstand tegen uitglijden.


De gebruikelijke methode om gepolijste natuursteen van een antisliplaag te voorzien, is chemotechnisch. Door etsen met chemische oplossingen ontstaan miljoenen kleine poriën die bij nat weer als kleine zuignappen werken. Daardoor neemt de wrijving tussen schoenzool en bodemoppervlak toe.
Een oppervlaktebehandeling met een aan het Fraunhofer-Institut für Werkstoff- und Strahltechnik IWS ontwikkelde lasersysteem geeft hetzelfde resultaat, maar is milieuvriendelijk en niet afhankelijk van omgevingsfactoren. Twee scannerspiegels en een speciale optiek sturen sturen een gepulste laserstraal met grote snelheid en precisie over het oppervlak. Het apparaat brandt achtduizend tot tienduizend microkraters in het stenen oppervlak. De afstand tussen en de omvang van de kraters bepalen de antislipcapaciteit. Conform de veiligheidsstandaards levert het aparaat tussen 400 en 1275 kraters per vierkante centimeter. Glans en kleur blijven daarbij behouden en reiniging van het oppervlak blijft gemakkelijk.
Een stationair prototype, uitgetest in 1997, wordt inmiddels bij een vloerenfabrikant toegepast. Met een nieuw ontwikkelde mobiele versie kunnen nu ook bestaande vloeren een antislipstructuur verkrijgen.

Erick Vermeulen