Langer leven’ met een gezond dieet en enkele glazen wijn per dag is mogelijk bewijst een internationale studie. Hartinfarcten bij mannen vóór hun zeventigste levensjaar zijn in principe te voorkomen, tenzij ze daarvoor erfelijke aanleg hebben.

Dat is de conclusie van de in 1960 gestarte Zeven Landen Studie, een onderzoek onder twaalfduizend mannen uit Nederland, Finland, Italië, Griekenland, voormalig Joegoslavië, Japan en de Verenigde Staten. De veertig jaar durende studie is het eerste wetenschappelijke onderzoek dat met betrouwbare gegevens laat zien dat in Noord-Europa een hartinfarct bij mannen van middelbare leeftijd zes keer vaker voorkomt dan in Zuid-Europa.

Volgens de studie is dat onderscheid vrijwel geheel te verklaren door verschillen in voedings- en rookgewoonten. De traditionele mediterrane en Japanse keuken zijn lichtende voorbeelden van gezond, vezelrijk en cholesterolarm eten. Elke dag een uitgebalanceerde maaltijd met alle ‘schijf-van-vijf’-elementen en een paar glazen wijn verlaagt het risico op een hartinfarct. Dat roken ongezond voor het hart is, behoeft geen uitleg.

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
LEES OOK

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’

Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...

Het ingewikkelde samenspel van factoren als cholesterol, hoge bloeddruk en roken gedurende vele jaren bepaalt het individuele risico. Deze factoren versterken elkaar. Als iemand bijvoorbeeld vet eet, onder grote stress werkt én een kettingroker is, dan heeft diegene zestien keer meer kans op een infarct dan iemand die in al die opzichten gezond leeft.

Frédérique Melman