Rotterdam (NL) – Een uniek onderzoek naar de voortplanting van koralen kan in de toekomst mogelijk redding bieden voor wereldwijd bedreigde koraalriffen.


Dirk Petersen, een Duitse koraalwetenschapper van de universiteit van Essen, begint binnenkort in Diergaarde Blijdorp aan een onderzoek naar geslachtelijke voortplanting van koralen. Koralen planten zich in aquaria nu alleen ongeslachtelijk voort, dus zonder zaad- en eicellen. Dit gebeurt op kunstmatige wijze doordat aquariummedewerkers ze 'stekken': ze breken takken van koralen af, en laten die vervolgens elk uitgroeien tot een nieuwe kolonie. Voor een gezonde populatie is echter genetische diversiteit, en dus geslachtelijke voortplanting, van groot belang.
Binnenkort vergezelt een marien-bioloog van Blijdorp Petersen op een reis naar Curaçao. Daar zullen ze larven en eitjes in het wild verzamelen. Petersen wil hier in het marien laboratorium van het Rotterdamse Oceanium koralen mee kweken en op die manier nieuwe kennis opdoen over de voortplanting van koralen. Hij hoopt zo een goede kweekmethode te kunnen ontwikkelen waarmee men koraalriffen in aquaria kan handhaven. Zo hoeven dierentuinen in de toekomst geen koraal meer uit de natuur te halen. Wellicht kan men zelfs beschadigde riffen in de natuur herstellen met gekweekte koralen. Dat is een positieve ontwikkeling, want momenteel wordt naar schatting tweederde van alle koraalriffen in de wereld ernstig bedreigd.
Petersen werkt bij dit onderzoek nauw samen met het Zeeaquarium van Curaçao, de Ochanomizu University in Tokyo, de dierentuinen in Keulen en Hamburg en het Aquarium in Düsseldorf. De koraalriffen in het Oceanium zijn overigens niet echt, juist omdat Blijdorp geen aanslag op de natuur wil plegen. Slechts in één onderzoeksaquarium bevinden zich enkele levende koralen.

Nienke Beintema