Heteren (NL) – Een koolmees is voor een appelteler een milieuvriendelijk alternatief voor bestrijdingsmiddelen.
Een nestkastje ophangen is zo gek nog niet, zeker niet voor een appelteler. De koolmezen die in de kastjes gaan wonen, voeren schadelijke rupsen aan hun jongen en voorkomen zo dat de rupsen aan de appels gaan knabbelen.
Promovenda Christel Mols van het Nederland Instituut voor Ecologie deed onderzoek naar de koolmees als rupsenverdelger in appelboomgaarden. De vogel bleek deze taak uitstekend te kunnen vervullen: er waren 25% minder appels beschadigd dan zonder de vogels.
‘Bij mannen ruikt het meer naar kaas, bij vrouwen naar ui’: verrassende verhalen over microben
Ze zitten op je neus, op je bord, in je darmen, onder je voeten. Te klein om met het blote oog te zien, met oneindig veel en ...
Negenduizend rupsen
Om hun veelvraatkinderen tevreden te stellen, moeten de ouderkoolmezen de hele boomgaard afzoeken naar rupsen. Dit doet de vogel in april en mei, precies de tijd dat de appels gaan groeien. Om één nest jongen groot te brengen hebben de ouders zo’n negenduizend rupsen nodig. De koolmees broedt in een nestkast in plaats van een zelfgebouwd nestje, waardoor het makkelijk is de beestjes naar een boomgaard te lokken. “Twee nestkastjes per hectare moet genoeg zijn”, aldus Mols.
De koolmezen moeten zich nog wel bewijzen in praktijk. De vogels hebben een slechte naam door het aanpikken van peren in augustus.
Mariëtte Bliekendaal