Zeven centimeter lange kreeftjes lijken een makkelijke prooi voor grote ezelspinguïns met een lengte van bijna een meter. Maar het kleine kreeftkrill, zoals de diertjes ook wel heten, geeft zich niet zomaar gewonnen.

ezelspinguïn
Een ezelspinguïn moet goed beslagen ten ijs komen als-ie kreeftkrill bij het ontbijt wil. Beeld: Andrew Shiva

Beelden gemaakt door camera’s op de rug van ezelspinguïns, daar geplaatst voor het bestuderen van hun jachtgedrag, laten zien dat de kreeftjes met behulp van hun kleine scharen dapper terugvechten – en er op die manier vaak in slagen om de aanvallen af te weren.

Jonathan Handley van Nelson Mandela University uit Port Elizabeth in Zuid-Afrika rustte samen met collega’s 38 ezelspinguïns in de Falklandeilanden uit met camera’s en dieptemeters vlak voor het moment dat de pinguïns ’s ochtends op zoek gingen naar eten. ‘We wilden ontdekken hoe het onderwaterleven van deze vogels eruitziet’, zegt Handley.

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
LEES OOK

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’

Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.

Unieke vondst

De beelden toonden dat de pinguïns op kreeft en kleine vissen jagen en af en toe op grotere vissen en inktvissen. De pinguïns vallen door de bank genomen aan op het moment dat ze uit diepere wateren omhoog komen. Zo steekt hun prooi goed af tegen het zonlicht dat van boven komt.

Meermaals ontsnapte het kreeftkrill aan de pinguïns door hun kleine schaartjes in de strijd te gooien. ‘Dat was een unieke en behoorlijk onverwachte ontdekking’, zegt Handley.

Verdedigingstactieken

Sommige groepjes kreeftkrill verdedigden zich daarnaast succesvol door het vormen van dicht op elkaar gepakte scholen. Wanneer pinguïns op die scholen afkwamen, waren ze niet in staat om daar individuen uit te grazen te nemen.

In tegenstelling tot Afrikaanse pinguïns, die in een recent onderzoek zijn gefilmd tijdens het jagen in groepen, is er bij de ezelspinguïns geen teken van samenwerking tijdens de jacht.

De verdedigingstactieken van het kreeftkrill laten zien dat je er niet zomaar van uit kunt gaan dat de aanwezigheid van veel prooi direct betekent dat er voor pinguïns ook daadwerkelijk genoeg te eten is, zegt Handley.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: