Dat huisdieren je gelukkiger kunnen maken was al langer bekend. Nu is gebleken dat de populaire internet-kattenfilmpjes hetzelfde effect ook hebben.
Wie zich zo nu en dan eens laat verdwalen op internet, komt gegarandeerd kattenfilmpjes tegen. Filmpjes van katten zijn op internet enorm populair. In 2014 waren er meer dan tweemiljoen kattenfilmpjes op YouTube gepost die bijna 26 miljard keer bekeken zijn. Daarmee zijn katten de meest bekeken categorie op het kanaal. Het fenomeen is zo groot dat het nu ook de interesse van de wetenschap heeft gewekt.
Publicatie
Het onderwerp lijkt niet serieus genoeg om onderzoek naar te doen. Maar assistent professor Jessica Gall Myrick zag wel waarde in de wetenschap achter de populariteit van filmpjes. ‘Als we willen weten welke effecten het internet op ons heeft als maatschappij en als individu, dan kunnen we internetkatten niet meer negeren,’ zegt zij. Ze ondervroeg 7.000 mensen naar het effect dat kattenfilmpjes op hun humeur hadden, en publiceerde de resultaten in het blad Computers in Human Behavior.
‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.
Met dit onderzoek wilde Myrick erachter komen of het bekijken van online kattenfilmpjes hetzelfde positieve effect heeft als therapie met echte huisdieren. Ook wilde ze weten of sommige mensen zich na het kijken van een filmpje slechter voelen vanwege schuldgevoel, omdat ze zich met de filmpjes eigenlijk van hun werk hielden.
Opgewekt
Er is goed nieuws voor de kattenfilmpjesliefhebbers. De resultaten laten zien dat de filmpjes voornamelijk een positief effect hebben. Mensen die naar een filmpje van katten kijken voelen zich daarna opgewekter en energieker. Ze hebben minder last van gevoelens als angst, verveling of verdriet. Het positieve effect is bovendien zo groot dat het eventuele schuldgevoelens overstemt.
‘Zelfs wanneer mensen kattenfilmpjes kijken om hun taken uit te stellen of als ze eigenlijk aan het werk moeten zijn, kan de emotionele beloning zo groot zijn dat het hen helpt bij een moeilijke taak die ze daarna moeten uitvoeren,’ zegt Myrick. Ze vindt de resultaten van het onderzoek ook reden om te kijken of online kattenfilmpjes in de toekomst gebruikt kunnen worden als een goedkope vorm van huisdierentherapie.
Onderdompelen
We kunnen ons dus met een gerust hart onderdompelen in de overweldigende zee van filmpjes waarin katten achter hun eigen staart aan zitten, vriendschap sluiten met een babyeendje of finaal onderuitgaan bij wat een indrukwekkende sprong naar de vensterbank had moeten zijn. Ook al hebben we eigenlijk iets anders doen, het schuldgevoel kunnen we opzij schuiven. Vooruit, hier is er nog eentje.
https://www.youtube.com/watch?v=gxAqQxe8-u8
Lees verder: