Het omslagartikel ‘Statines onder vuur’ uit Natuurwetenschap & Techniek van februari en het tv-programma Tros Radar, dat op 21 januari geheel gewijd was aan het nut van statines bij de preventieve behandeling van hart- en vaatziekten, heeft tot een stroom aan Kamervragen geleid.
Tweede-Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren vroeg de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 24 januari of ‘het waar is dat niet onomstotelijk vaststaat dat groepen patiënten zoals alle vrouwelijke gebruikers en mannen van boven de 70 jaar, statistisch gezien baat kunnen hebben bij het preventief gebruik van statines?’ Ook wil ze weten of het klopt dat naar schatting 750.000 Nederlanders statines gebruiken zonder dat daarvan medisch gezien de noodzaak of het nuttig effect is aangetoond.
Femke Halsema van GroenLinks wilde als aanvulling op de vragen van Ouwehand weten of de schatting uit NWT dat in Nederland 150 miljoen euro bespaard zou kunnen worden als mensen uitsluitend medicijnen zouden krijgen waarvan de werking gegarandeerd is.
Heersen zwermen killerdrones straks over het slagveld?
Een luchtruim gevuld door kunstmatig intelligente killerdrones, die autonoom bepalen wie blijft leven en wie zal sterven. Hoe waarschijnlijk is dat?
Agnes Kant en Henk van Gerven vroegen de minister 4 februari tenslotte wat hij ervan vindt dat de in NWT opgevoerde farmacoloog Jim Wright gegevens over levensbedreigende aandoeningen uit zes studies niet kreeg op aanvraag en dat meestal de farmaceutische industrie eigenaar was van deze gegevens.
Het duurt doorgaans drie tot zes weken voordat Kamervragen beantwoord zijn.
Marcel Crok
Pdf-bestanden
De vragen van de Socialistische Partij
De vragen van de Partij voor de Dieren
De vragen van GroenLinks