Een vrouw die door een kankerbehandeling onvruchtbaar was geworden, is eind 2015 bevallen van een gezond kind. Voordat de chemo begon, was een van haar eierstokken verwijderd in het LUMC. De buitenschil met onrijpe eicellen werd ingevroren en later succesvol teruggeplaatst.

Een vruchtbaar resultaat. Foto: gabi menashe, flickr, CC2.0
Een vruchtbaar resultaat.
Foto: gabi menashe, flickr, CC2.0

Een jonge vrouw met kanker moest zo snel mogelijk aan de chemotherapie beginnen. Omdat die chemo tot onvruchtbaarheid kan leiden, haalden artsen van het LUMC een van haar eierstokken weg.

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
LEES OOK

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’

Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...

De buitenschil met onrijpe eicellen werd ingevroren. Drie jaar na het invriezen, werd het eierstokweefsel ontdooid en getransplanteerd naar de achtergebleven eierstok. De onrijpe cellen zijn in het lichaam van de vrouw gaan rijpen en hebben toen met behulp van IVF tot een vruchtbaar resultaat geleid.

Sinds 2002 is van 70 vrouwen eierstokweefsel ingevroren bij het LUMC. Bij vijf vrouwen is er weefsel teruggeplaatst en nu was het raak.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat er in Nederland een baby wordt geboren na deze behandeling om eierstokweefsel te bewaren. Wereldwijd staat de teller op 60, waarvan 40 naar aanleiding van een chemotherapie tegen kanker.

Andere jonge vrouwen die snel onvruchtbaar dreigen te worden, komen natuurlijk ook in aanmerking voor eierstoktransplantatie. Als een vrouw haar eicellen wil bewaren, wordt normaal gesproken hormoonstimulatie gebruikt om eicellen te laten rijpen, voordat die worden geoogst om ingevroren te worden.

Door de kanker is daar echter geen tijd voor. Alvorens het eierstokweefsel wordt gebruikt, wordt wel het risico ingeschat van uitzaaiing naar de eierstokken.

Toekomst

De onderzoekers hopen dat in de toekomst de onrijpe eicellen ook in het laboratorium tot rijping kunnen worden gebracht. Dan hoeft de buitenschil van de eierstok niet teruggeplaatst te worden. Want je moet er niet aan denken dat met dat weefsel ook de kanker terug zou keren in het lichaam.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: