Een pil die zelf zijn weg vindt naar de dunne darm en daar insuline afgeeft – het zou de huidige insulinespuiten overbodig maken. De Indische wetenschapper Mir Imran rapporteert dat zijn insulinepil nu net zo goed werkt als de spuit.

Bron: Tom Varco
We hebben pillen voor legio toepassingen. Zal binnenkort ook de insulinepil een feit zijn?
Bron: Tom Varco

De insulinepil die Imran ontwikkelde, wordt oraal ingenomen. De buitenste laag van de pil bestaat uit een polymeer. Aan de binnenkant bevinden zich enkele holle suikernaalden.

Insulinepil in actie
De buitenste laag van de pil is sterk genoeg is om de maag te overleven, maar lost in de zure omgeving van de dunne darm op. Een klepje, dat twee compartimenten van de pil gescheiden houdt, lost dan ook op. De stoffen in de twee vakjes (citroenzuur en natriumcarbonaat) komen daardoor samen en vormen koolstofdioxide. De koolstofdioxide blaast vervolgens een ballontje op, die de suikernaalden in de darm drukt. De pilrestanten verlaten het lichaam met de ontlasting.

Ieder mens een persoonlijk dieet
LEES OOK

Ieder mens een persoonlijk dieet

Gezondheidseconoom Milanne Galekop onderzocht gepersonaliseerde diëten. Zijn die echt de moeite en de kosten waard?

Het zou de eerste insulinepil zijn die even efficiënt werkt als een injectie. Bij eerdere tests losten pillen te vroeg op, waardoor veel van het medicijn verloren ging. De Wall Street Journal verklaart dat de Imran zijn pil nog niet op mensen heeft getest. Het zal dus nog minstens een jaar duren voordat de pil voor gebruik wordt goedgekeurd.

Google
Imran maakte zijn pil met financiering van Google Ventures, de tak van Google die investeert in veelbelovende (onderzoeks)projecten.