Het aantal inktvissen neemt snel toe. Waarschijnlijk komt dit doordat de visserij hun natuurlijke vijanden wegvangt en doordat de temperatuur van de oceaan stijgt.
Maritiem bioloog Zoe Doubleday en haar collega’s van de universiteit van Adelaide in Australië bestudeerden de zeekat Sepia apama. Deze inktvissoort wordt al jaren bedreigd.
Doubleday wilde weten of de afname van deze soort onderdeel was van een wereldwijde afname van inktvissen. Daarom bekeek ze data van verschillende onderzoeken en van de vangst en bijvangst van inktvissen in de visserij tussen 1953 en 2013.
Mieren zijn magnifieke navigators
Mieren zijn in staat tot verbazingwekkende navigatieprestaties. Misschien kan waardering hiervoor helpen om deze insectensoorten te behouden.
Tot haar verbazing ontdekte ze dat inktvispopulaties over de hele wereld de afgelopen zestig jaar juist consistent waren toegenomen. Die toename zag ze in elke leefomgeving, zowel in de diepzee als in de kustgebieden.
Onkruid
De exacte oorzaak voor de wereldwijde toename van inktvissen is nog onduidelijk, maar er is een aantal sterke kandidaten. Eén hiervan is dat overbevissing zorgt voor minder predators en minder concurrenten van inktvissen. Inktvissen kunnen zich snel aanpassen en maken goed gebruik van nieuwe mogelijkheden. ‘In een lege tuin zal vanzelf onkruid gaan groeien. Inktvissen kan je daarmee vergelijken’, zegt Doubleday.
Bioloog Rigoberto Rosas-Luis van de Laica Eloy Alfaro de Manabí-universiteit in Ecuador begrijpt deze vergelijking wel. Hij vertelt dat inktvissen veel jongen produceren en dat ze een korte levenscyclus hebben. Bovendien zijn het geen moeilijke eters. Door deze eigenschappen kunnen ze gemakkelijk een nieuw gebied koloniseren. ‘Dieren die van alles eten, kunnen beter omgaan met variaties in een ecosysteem’, zegt hij.
Ook de stijgende temperatuur van oceaanwater kan zorgen voor een toename in het aantal inktvissen. Mogelijk kunnen hogere temperaturen hun levenscyclus kunnen versnellen. Daardoor kunnen soorten zich gemakkelijker aanpassen aan een veranderende omgeving.
Het is nog niet duidelijk of de toename van inktvissen positief is. Deze dieren zijn predators. Een toename van inktvissen kan dus zorgen voor een afname van hun prooidieren. Maar inktvissen zelf worden ook gegeten door andere zeedieren en door de mens. Daarom kan de toename van inktvissen ook positief zijn.
Niet populair
Doubleday hoopt dat dit onderzoek leidt tot meer onderzoeken naar inktvispopulaties en hoe die gerelateerd zijn aan de omgeving. ‘Onderzoek naar inktvissen is niet zo populair als onderzoek naar andere zeedieren’, zegt ze. ‘Ik hoop dat we deze resultaten kunnen gebruiken als springplank voor meer onderzoek.’
‘Het is een goed voorbeeld dat laat zien hoe ecologische veranderingen in de wereld worden veroorzaakt door de mens’, zegt zegt Paul Rodhouse, biologisch oceanograaf van de British Antarctic Survey. ‘We zien dat nu gebeuren door langetermijneffecten van visserij en waarschijnlijk ook door de wereldwijde klimaatverandering, al is dat laatste nog niet helemaal duidelijk.’ Wel is de inktvisvangst de laatste jaren weer iets afgenomen, voegt hij eraan toe. ‘Misschien is het dus nog iets te vroeg om te zeggen dat inktvissen de zeeën overnemen.’
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: