Eindhoven (NL) – De TU Eindhoven gaat medische ingenieurs opleiden. Zij moeten doktoren helpen bij het stellen van diagnosen en het kiezen van de juiste behandelingsmethode.
Een ingenieur bepaalt straks de beste behandeling bij medische ingrepen. In september 2002 start de Technische Universiteit Eindhoven met een tweejarige masteropleiding Medical Engineering. Afgestudeerde medische ingenieurs gaan straks aan het werk in ziekenhuizen. Daar zullen zij met behulp van geavanceerde informatiesystemen medisch specialisten helpen bij het stellen van diagnosen, het kiezen van een behandelingsmethode en het plannen van de ingrepen.
De ingenieurs gaan werken met modellen van processen die zich in het menselijk lichaam afspelen. In de modellen kunnen verschillende behandelingen worden toegepast en vergeleken. Aan de hand van de uitkomst geeft de medisch ingenieur advies aan de arts. Peter van Dam, woordvoerder van de TUE geeft als voorbeeld een vernauwing in de slagader. Van Dam: “Hiervoor zijn verschillende oplossingen, als arts is het moeilijk om van tevoren te oordelen welke methode de beste is. De nieuwe ingenieurs kunnen alle opties in modellen bekijken en zo de arts ondersteunen”.
Volgens de TUE is het noodzakelijk dat ingenieurs deze nieuwe vorm van geneeskunde bedrijven en niet artsen. “In de geneeskundeopleiding ligt de nadruk op diagnose stellen aan de hand van ervaring. Ingenieurs leren tijdens hun studie werken met complexe modellen en daar gaat het hier om”, aldus van Dam.
Tien tot vijftien studenten
De medische ingenieurs gaan de modellen die ze gebruiken niet zelf ontwikkelen. Dit is meer een taak voor studenten uit andere richtingen binnen de medische technologie en de ziekenhuizen zelf. Wel kunnen de ingenieurs een brug slaan tussen de R&D-afdelingen en de medici. Een andere mogelijkheid is dat zij als startende ondernemer recente onderzoeksresultaten uit de gezondheidszorg verder ontwikkelen tot toepasbare instrumenten.
De TUE verwacht dat komend jaar tien tot vijftien studenten met een bachelor medische technologie voor de nieuwe masteropleiding kiezen. Als het goed is kunnen zij allemaal voor hun stage terecht in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Er is een goede samenwerking tussen de TUE en het Maastrichtse ziekenhuis. Verder zijn er ook contacten met ziekenhuizen in Eindhoven zelf en in Tilburg.
Of er op de arbeidsmarkt vraag is naar medische ingenieurs in nu moeilijk aan te geven. Van Dam verwacht dat de eerste lichting moeiteloos werk vindt bij een van de eerder genoemde ziekenhuizen. Van Dam: “De opleiding moeten zijn waarde bewijzen”.
Marijn Sandtke
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | € 0,00 |
Totaal | € 0,00 |