Met een nieuw online spel kan straks iedereen radiologen helpen bij de identificatie van tumoren. Kankerpatiënten kunnen zo geholpen worden door de ‘kennis van de massa’.

Onderzoeker Ben Shapiro en zijn team van het Morgridge Institute for Research ontwikkelen een facebookspel dat iedereen in staat stelt getrainde radiologen te helpen bij de lastige identificatie van tumoren op een CT-scan. Het spel, Anatomy Pro-Am (APA), brengt de deelnemers spelenderwijs de kneepjes van het radiologievak bij.

In het online spel, dat naar verwachting volgende zomer af is, moeten deelnemers gezamenlijk als medisch team een tumor op een CT-scan zo volledig mogelijk proberen te markeren, zonder dat ze daarbij gezond weefsel opofferen. Na het doorlopen van een aantal oefenlevels op reeds geanalyseerde CT-scans uit een archief, werken deelnemers mee aan de beoordeling van echte foto’s van patiënten die nog moeten worden bestraald.

Dit is de oplossing voor onze zoutverslaving
LEES OOK

Dit is de oplossing voor onze zoutverslaving

Te veel zout leidt tot hart- en vaatziekten. Kan het onschuldigere broertje van natriumchloride, kaliumchloride, dit probleem oplossen?

Populariteit

Voor het spel is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deelnemen. Bij eerdere crowdsourcing spellen, waarin leken nuttige informatie leveren door deel te nemen aan een online spel, bleek al dat een goed spelontwerp mensen kan verleiden veel tijd in een onderzoek te steken. In Galaxy Zoo bijvoorbeeld, waarin deelnemers astronomen helpen bij de classificatie van sterrenstelsels, groepeerden deelnemers 50 miljoen sterrenstelsels in een jaar.

Bij APA hopen ze op een vergelijkbare populariteit. Dan kunnen nieuwe CT-scans die anoniem online worden gezet in korte tijd door veel APA-teams worden geanalyseerd. Hun analyses worden vervolgens gemiddeld tot één gezamenlijk oordeel, dat als suggestie naar de behandelend radioloog wordt teruggestuurd.

Een demo van het facebookspel Anatomy Pro-Am waarin deelnemers CT-scans van kankerpatienten analyseren.

Lijnenspel

Artsen ondervinden veel problemen met de analyse van CT-scans, dit vormde de aanleiding voor de ontwikkeling van APA. Uit eerder onderzoek bleek dat radiologen onderling sterk verschillen in de beoordeling van CT-scans. Radiologen werd gevraagd het weg te snijden weefsel rond een tumor in een baarmoederhals te markeren op een scan. Daarbij lagen de resultaten zeer ver uit elkaar, zoals te zien is op onderstaande lijnenspel.



CT-scan van de baarmoederhals met daarin de identificatie van tumorweefsel door verschillende radiologen. Bron: Elisabeth Weiss, Virginia Commonwealth University.

De ontwikkelaars benadrukken dat de arts uiteindelijk het oordeel velt, maar dat de APA-spelers de radioloog wel kunnen attenderen op tumorweefsel dat de arts zelf over het hoofd had gezien.

Facebook

De ontwikkeling van een succesvol spel is een langdurig proces. Na het testen van een eerdere versie besloten de ontwikkelaars dat er een teamelement ontbrak. De Nederlandse student David van Leeuwen van de Hogeschool van Rotterdam is toen afgereisd naar Wisconsin. Hij ontikkelde de software die het mogelijk maakt het spel met vrienden via Facebook te spelen en studeerde af op dit project. Het sociale element maakt deelname aan het spel aantrekkelijker en het resultaat betrouwbaarder, omdat de spelers moeten overleggen voordat ze hun analyse insturen.

In januari 2012 testen studenten van de Wisconsin School of Medicine het spel. Vanaf de zomer van 2012 kan iedereen over de hele wereld, student of ‘echte leek’, zijn steentje bijdragen.

Marieke Buijs