De vrij verkrijgbare pijnstiller ibuprofen brengt wetenschappers een stap dichter bij de oplossing naar de eeuwige jeugd. Gist, wormen en fruitvliegen die het geneesmiddel toegediend krijgen, leven gemiddeld tussen de 10 en 17 procent langer. En dat niet alleen, ze blijven ook gezonder.

Bron Quite Peculiar
Het effect van ibuprofen op verouderingsprocessen is nog niet getest bij mensen. Dagelijks slikken wordt dus vooralsnog afgeraden. Foto: Quite Peculiar

Hoewel bij mensen dagelijks gebruik van iboprofen bewezen risico’s met zich meebrengt, waaronder een verhoogde kans op hartaandoeningen, hopen onderzoekers dat bestandsdelen van het middel de sleutel herbergen naar een langer leven. Michael Polymenis, biochemicus van de Texas A&M Universiteit in de Verenigde Staten, ontdekte dat de levensduur van gist met ongeveer 17 procent werd verlengd, wanneer ze ibuprofen toegediend kregen. Voor ons zou dit betekenen dat we gemiddeld 14 jaar ouder worden. De gist oogde bovendien ook gezonder. Hetzelfde fenomeen werd teruggezien bij wormen en vrouwtjesfruitvliegen, met een levensverlening van 10 procent. Bij mannetjesfruitvliegen zagen de onderzoekers om nog onbekende redenen geen effect optreden.

'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'
LEES OOK

'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'

We moeten terughoudender zijn met het aanbieden van euthanasie bij psychisch lijden, stelt psychiater Jim van Os. Vooral bij jonge mensen.

De organismen kregen meerdere keren ibuprofen toegediend in een dosering overeenkomstig met wat wij gebruiken in geval van koorts en/of pijn.

Tryptofaan

Uit het onderzoek van Polymenis en collega’s blijkt dat ibuprofen de opname van het aminozuur tryptofaan verhindert. Dit doet het door het mechanisme dat tryptofaan naar de celkern vervoert, buiten werking te stellen. Daarnaast vertraagt ibuprofen de celdeling.

De onderzoekers weten nog niet of de twee besproken mechanismen van ibuprofen via onafhankelijke paden verlopen of dat de langzamere celdeling een gevolg is van bijvoorbeeld lage tryptofaanwaardes. Wel is bekend dat herstel van de tryptofaantransporteur het effect van ibuprofen op de celdeling gedeeltelijk opheft.

Ook moet nog worden uitgezocht of de langere levensduur van de organismen komt door verlaagde tryptofaanwaardes in de cel of dat het op een andere manier verband houdt met de tryptofaantransporteur.

Tryptofaan is voor mensen een onmisbare stof. Het vormt een bouwstof voor eiwitten. We kunnen het aminozuur niet aanmaken en moeten het daarom uit voeding halen. Tevens is tryptofaan een voorloper van de neurotransmitter serotonine die onder andere je gemoedstoestand beïnvloedt.

Antiverouderingsmiddelen

De onderzoeksresultaten bieden perspectief om antiverouderingsmiddelen te ontwikkelen met een soortgelijk werkingsmechanisme als ibuprofen. Het effect van ibuprofen op verouderingsprocessen is nog niet bij mensen onderzocht en het gebruik ervan brengt risico’s met zich mee, zoals elk geneesmiddel. Het wordt dan ook sterk afgeraden om dagelijks ibuprofen te gaan slikken.

EDIT 11/08/2016: Wij hebben bovenstaand bericht licht aangepast om de risico’s van het dagelijks gebruik van ibuprofen helderder naar voren te brengen.

Lees verder