Diemen (NL) – Eindelijk lanceert KPN in Nederland I-mode – in Japan al jaren populair. Met speciale toestellen kun je nu mobiel internetten.


In Japan is I-mode een enorm succes. Gebruikers ontvangen op hun toestel, in 256 kleuren, net even meer en mooiere informatie dan bij het enkele jaren geleden gelanceerde WAP (wireless application protocol). Ze kunnen e-mailen, spelletjes doen, bellen en zelfs surfen op internet. Nu is het afwachten of I-mode in Nederland en België een even groot succes wordt en een goede opstap naar de UMTS vormt. Voor UMTS – waarbij gebruikers mobiel grote hoeveelheden data kunnen ontvangen en versturen – hebben de telecommunicatiebedrijven immers enorme bedragen neergeteld.

WAP was geen succes. Het informatie-aanbod was beperkt, evenals de hoeveelheid gegevens die je op een klein schermpje kunt bekijken. Mensen zijn gewend aan beeldschermen en willen meer zien. Het schermpje op een I-mode toestel toont meer informatie en vele kleuren. Bovendien verstuurt I-mode geen gegevens via de gsm-kanalen, maar via GPRS, dat door KPN Internet everywhere wordt genoemd. Daarbij betaalt de gebruiker per hoeveelheid data die hij ontvangt en verstuurt, in plaats van per tijdseenheid.
KPN verbindt een aantrekkelijk prijskaartje aan de I-mode. Na aanschaf van een toestel (vanaf ongeveer tweehonderd euro) betaalt men bovenop het normale abonnement voor mobiele telefonie (uiteraard alleen abonnementen bij KPN en gelieerde providers) vanaf vijf euro per maand. Daarnaast komt daar een bedrag bij voor diensten waarop je je abonneert, geleverd door diverse bedrijven. Die abonnementen kosten hooguit twee euro per maand. Een grote groep bedrijven levert al bij de introductie van de I-mode op 18 april actuele informatie voor dit medium. Jonge volwassenen vormen de doelgroep: die maakten de laatste jaren ook van sms-diensten een succes.

De concurrentie volgt met argusogen de lancering. Meer bedrijven leggen immers een GPRS-netwerk aan en willen daarmee ervaring opdoen met mobiel internet. Die praktijkkennis is broodnodig als binnen twee jaar UMTS de lucht ingaat en mobiel internet volwassen wordt.
Er zitten wel enkele nadelen aan de I-modetechniek. Allereerst vreet het toestel energie, zodat een fanatiek gebruiker continu zijn adapter gereed moet hebben om de accu's te vullen. Daarnaast kan de alsmaar groeiende hoeveelheid spam-mail voor gebruikers een irritante kostenpost worden.

Erick Vermeulen