Veel sneller dan gedacht kleurt je huid bruin in de zon. Huidcellen blijken met een lichtgevoelige receptor schadelijke uv-straling te herkennen en onmiddellijk een beschermingsmechanisme op gang te brengen. Het pigment dat daarbij vrijkomt, kleurt de huid bruin.


Zodra zonlicht op je huid valt, herkennen sommige huidcellen de schadelijke uv-straling. De lichtgevoelige rodopsine-receptor, die tot nu toe alleen in de staafjes in het oog was aangetroffen, blijkt uv-straling te registreren en direct een beschermingsreactie op gang te brengen. Bij dat proces komt het pigment melanine vrij. Melanine veroorzaakt niet alleen het felbegeerde bruine kleurtje, maar absorbeert ook schadelijke uv-straling en zet het om in warmte. Dat ontdekte Elena Oancea, hoogleraar geneeskunde aan Amerikaanse Brown University. Haar onderzoek is na te lezen in het blad Current Biology van 3 november.


Bron: Reizigerin

We laten complotdenkers te veel twijfel zaaien over HPV-vaccins
LEES OOK

We laten complotdenkers te veel twijfel zaaien over HPV-vaccins

We leven in een tijd van vaccinatie-angst, waarin complottheorieën welig tieren. We moeten tegengas geven, zegt onderzoeker Simon Williams.

Verdedigingslinie
Waarom je huid bruin kleurt na een dag zonnebaden was al wel bekend. Bij die ‘trage’ bruiningsreactie komt de melanine-productie op gang nadat uv-straling het DNA heeft beschadigd. Het kwaad is dan al geschied.

Dat zonlicht op de huid ook preventief – voordat het DNA is beschadigd – melanine aanmaakt blijkt nu uit het onderzoek van Oancea. ‘Zodra je het zonlicht instapt, herkennen de rodopsine-receptoren in je huid de uv-straling en brengen de productie van melanine op gang’ zegt Oancea. ‘Dat systeem vormt een eerste verdedigingslinie tegen schade door uv-straling.’

Dat de huid zichzelf preventief tegen straling blijkt te beschermen, betekent volgens Oancea niet dat de zonnebrandcrème de prullenbak in kan. Identificatie van het snelle beschermingsmechanisme moet volgens haar juist leiden tot effectievere crèmes, die het huid-eigen beschermingsmechanisme versterken.

Marieke Buijs