Onderzoekers hebben meer dan zeshonderd soorten bacterie-infecterende virussen gevonden op tandenborstels en douchekoppen. Veel van die soorten waren nog nooit eerder gezien.

Tandenborstels en douchekoppen blijken honderden bacterie-infecterende virussen te bevatten. Dit is geen reden tot zorg, want deze virussen zijn niet schadelijk voor mensen. Integendeel: het bestuderen van deze virussen zou onderzoekers kunnen helpen bij het ontwikkelen van methodes om bacteriën te doden die resistent zijn geworden tegen medicijnen.

Mond en waterleiding

Dat onze tandenborstels en douchekoppen vol zitten met bacteriën was al langer bekend. Die bacteriën komen zowel uit onze mond als uit de waterleiding. Maar we weten nog weinig over de virussen die zich ook op die oppervlakken bevinden.

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
LEES OOK

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’

Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.

Om daar verandering in te brengen nam bioloog Erica Hartmann, van de Northwestern Universiteit in Illinois, samen met haar collega’s monsters van 92 douchekoppen en 36 tandenborstels uit de badkamers van Amerikanen. Het team publiceerde de resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Microbiomes.

Bacteriofagen

Toen de onderzoekers de volgorde van de basenparen van het DNA in de monsters bepaalden, ontdekten ze meer dan zeshonderd bacterie-infecterende virussen. Zulke virussen worden bacteriofagen genoemd en zijn niet schadelijk voor mensen. De meeste waren nog niet eerder gerapporteerd. ‘Dit benadrukt hoeveel nieuwe ontdekkingen we nog kunnen doen’, zegt Hartmann. De nieuw ontdekte bacteriofagen zijn waarschijnlijk op allerlei vochtige oppervlakken in huis aanwezig, zoals in gootstenen en koelkasten. Hartmann: ‘We kunnen ze vrijwel overal verwachten.’

Antibioticaresistentie

‘De bevindingen van de onderzoekers bieden een fascinerende nieuwe kijk op bacteriofagen. Hiermee kunnen we de omvang en details van faag-activiteit in huizen beter begrijpen’, zegt microbioloog Jack Gilbert, van de Universiteit van Californië, San Diego.

Bacteriofagen kunnen zo aangepast worden dat je er bacteriën mee kunt doden die resistent zijn geworden tegen antibiotica. Volgens microbioloog Dirk Bockmühl, van de Duitse Hochschule Rhein-Waal in Kleve and Kamp-Lintfort, kan de ontdekking van zoveel nieuwe bacteriofagen daarom mogelijk leiden tot meer behandelingen.