Niet alleen de geur en kleur, maar ook de elektrische lading van bloemen trekt hommels aan.

 Bloemen zijn over het algemeen negatief geladen en hommels – zoals alle insecten – positief geladen wanneer ze door de lucht vliegen
Bloemen zijn over het algemeen negatief geladen en hommels positief geladen wanneer ze door de lucht vliegen

Een toevoeging aan het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes: bloemen lokken hommels niet alleen met hun opvallende kleuren en geuren, maar ook met het elektrische veld dat ze door hun negatieve lading opwekken. Onderzoekers van de University of Bristol toonden dit aan in een experiment waarbij ze hommels blootstelden aan kunstmatige bloemen met en zonder elektrische lading.

Bloemen zijn over het algemeen negatief geladen en hommels – zoals alle insecten – positief geladen wanneer ze door de lucht vliegen. Daardoor ontstaat er een zwakke elektrische aantrekkingskracht wanneer een hommel een bloem nadert.

Dossier: het krioelende leven in ons lichaam
LEES OOK

Dossier: het krioelende leven in ons lichaam

Onze darmmicroben en hun invloed op lichaam en geest staan volop in de belangstelling. Wat is de laatste wetenschappelijke stand van zaken?

Haartjes

De onderzoekers wilden weten of die kracht het gedrag van hommels beïnvloedt. Ze lieten de hommels eerst afvliegen op kunstmatige bloemen van gelijke kleur en geur, maar zonder elektrische lading. Sommige bloemen bevatten voedingsstoffen, andere niet. De hommels maakten geen onderscheid. Vervolgens gaven de onderzoekers de bloemen met voedingsstoffen een negatieve lading. Nu verkoos maar liefst 81 procent van de hommels die bloemen.

Uit het onderzoek bleek ook dat het elektrische veld van bloemen na het bezoek van een hommel enkele minuten anders is. Volgens de onderzoekers geeft de bloem daarmee wellicht het signaal dat ze even geen nectar op voorraad heeft, ondanks dat haar geur en kleur anders doen vermoeden.

Het is onduidelijk op welke manier hommels de zwakke elektrische kracht opmerken. Mogelijk staan door de statische elektriciteit hun haartjes recht overeind, net zoals dat bij mensen het geval is.

De resultaten zijn deze week gepubliceerd in Science.