Wetenschappers hebben ontdekt dat een groot deel van de Egyptische dierenmummies leeg is. Waarschijnlijk was er zoveel vraag naar deze mummies, die als offer konden dienen, dat de Egyptische mummiemakers niet genoeg dieren konden vinden om te mummificeren.

Dierenmummies in het British museum.  Bron: Wikimedia Commons/Mario Sanchez
Dierenmummies in het British museum.
Bron: Wikimedia Commons/Mario Sanchez

Onderzoekers van de universiteit van Manchester ontdekten de lege mummies toen zij een groot aantal mummie-exemplaren onder de röntgen- en CT-scan legden. Zij bekeken meer dan 800 mummies van onder andere katten, vogels en krokodillen. Tot hun verrassing zagen ze dat slechts een derde van de mummies het complete dier bevatte. Een derde bevat slechts delen van het dier, en de rest van de mummies bevat überhaupt geen dierlijke resten.

In de ‘lege’ mummies troffen onderzoekers aan de binnenzijde modder, stokken en grassen aan. Soms vonden zij ook dierlijke spullen zoals eieren en veren. Er waren echter geen overblijfselen van het dier zelf te vinden.

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
LEES OOK

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’

Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.

Offerrituelen

Menselijke mummies hadden als doel het lichaam te bewaren voor een leven in het hiernamaals, maar dierenmummies dienden vaak als offer. ‘We weten dat de Egyptenaren goden in de vorm van dieren aanbaden. Een dierenmummie gaf je een connectie met de godenwereld’, legt Campbell Price van het  Manchester Museum uit op de website van BBC. Egyptenaren konden hun aangeschafte dierenmummies aan een priester geven, die een heleboel mummies tegelijk gezamenlijk begroef. Deze praktijken waren zo populair, dat wetenschappers schatten dat er zo’n 70 miljoen dieren door de oude Egyptenaren zijn gemummificeerd.

Er was dan ook een enorme vraag naar dieren die tot mummie gemaakt konden worden. Mummiemakers hadden waarschijnlijk veel moeite om genoeg dieren te vinden voor hun praktijken. Daarom verkochten ze lege, of halflege mummies. Dat was geen huichelarij, meent betrokken onderzoeker Lidija McKnight. Ook eierschalen en veren konden een belangrijke mummie-inhoud  vormen, omdat deze objecten nauw gerelateerd waren aan de daadwerkelijke dieren. De kopers wisten dus waarschijnlijk precies wat ze kochten.

Lees ook: