Er is een proef gestart om het beschadigde koraal in het Groot Barrièrerif te herstellen met behulp van elektriciteit. Het rif is de afgelopen jaren zwaar beschadigd door orkanen en hittegolven.

Nathan Cook en zijn collega’s van de natuurbeschermingsorganisatie Reef Ecologic proberen de overgebleven koraalfragmenten terug te laten groeien op stalen frames. De onderzoekers plaatsen de frames op beschadigde delen van het rif en laten er stroom doorheen lopen om de groei van het koraal te versnellen.

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
LEES OOK

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’

Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.

Onderzoekers gebruikten dezelfde methode al in riffen in Zuidoost-Azië, het Caribisch gebied en de Indische Oceaan. Hier trokken de metalen frames mineralen aan die het koraal drie tot vier keer sneller lieten groeien dan normaal.

Mogelijk helpt elektriciteit om het koraal te herstellen. Beeld: AliceKeyStudio | Pixabay
Mogelijk helpt elektriciteit om het koraal te herstellen. Beeld: AliceKeyStudio | Pixabay

Groeispurt

Reef Ecologic test de techniek momenteel op een deel van het rif 100 kilometer ten noorden van Cairns. In 2016 en 2017 zorgden de hogere watertemperaturen ervoor dat het koraal op grote schaal verbleekte. Sommige delen van het koraal beginnen uit zichzelf terug te groeien, maar het zal minstens tien jaar duren voordat zelfs het snelst groeiende koraal zich volledig heeft hersteld.

Naar verwachting zullen er om de vijf jaar nieuwe koraalverblekingen plaatsvinden als gevolg van de klimaatverandering. Cook hoopt dat deze methode om de koraalgroei te versnellen, het rif kan helpen om te overleven.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: