Philadelphia, Pennsylvania (VS) – Als mensen liegen zijn hun hersenen actiever dan wanneer zij de waarheid vertellen.
Sommige mensen gaan blozen als ze een leugen vertellen, anderen schuiven zenuwachtig met hun stoel en weer anderen liegen alsof het gedrukt staat. Amerikaanse onderzoekers beweren nu dat liegende mensen een hogere hersenactiviteit hebben. Dit biedt mogelijkheden voor betrouwbare leugendetectoren.
De onderzoekers gebruikten achttien proefpersonen. Deze kregen de speelkaart klaver vijf en hielden hem geheim. Vervolgens namen de potentiële leugenaars plaats in een kernspintomograaf die hersenactiviteiten meet. Deze techniek staat bekend als MRI. Een computer toonde de proefpersonen allerlei speelkaarten en vroeg telkens of de getoonde kaart de kaart dezelfde was als die van de ondervraagde. De vrijwilligers waren geïnstrueerd om te ontkennen dat zij de klaver vijf hadden.
‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.
Bij het liegen over de speelkaart was het gedeelte in de hersenen dat zorgt voor concentratie en foutencorrectie actiever dan bij het vertellen van de waarheid. Daniel Langleben, een van de onderzoekers, vat het resultaat als volgt op: “Het vertellen van de waarheid is een standaardactiviteit voor de hersenen. Liegen is geen standaardhandeling en veroorzaakt hersenactiviteiten in die gebieden in de hersenen die controle en remmingen regelen.”
De onderzoekers verwachten dat na breed onderzoek onder mensen van verschillende rassen, leeftijden en achtergrond de weg open ligt voor nieuwe leugendetectoren. Langleben verwacht dat zijn nieuwe techniek vele malen betrouwbaarder is dan de huidige technieken.
Marijn Sandtke