Leiden (NL) – Het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden beschikt nu over alle benodigde vergunningen om stier Herman een permanent onderkomen te bieden.


Jaren geleden schreef het museum Naturalis al een brief aan het biotechnologiebedrijf Pharming, de eigenaar van Herman, met het verzoek de stier na zijn dood te mogen opzetten en tentoonstellen in het museum. Daar stemde het bedrijf meteen mee in. Het idee om Herman levend naar Naturalis te halen ontstond in januari 1999.
De geboorte van Herman gaf begin jaren negentig aanleiding tot heftige discussies in het parlement en de media over de ethische grenzen van genetische modificatie. Hermans genoom bevat namelijk een menselijk gen dat codeert voor de aanmaak van het eiwit lactoferrine. Pharming wil de lactoferrine die Hermans vrouwelijke nakomelingen produceren in hun melk, als antibacterieel geneesmiddel op de markt brengen. Herman zelf zal nu de rest van zijn levensdagen slijten als museumstuk. “Wij willen stier Herman als icoon van de biotechnologie opnemen in Naturalis,” zegt museumdirecteur Wim van der Weiden. “Aan de hand van deze transgene stier, die iedereen inmiddels kent, willen we uitleggen wat biotechnologie nu eigenlijk is.”
De stal in de tuin van het natuurmuseum moet aan buitengewoon strenge eisen voldoen. Volgens de wet mogen transgene dieren namelijk onder geen beding kunnen ontsnappen, omdat dan het gevaar bestaat dat ze zich met wilde soortgenoten gaan voortplanten. En de wet maakt geen onderscheid tussen watervlugge muizen en de goedmoedige, 1250 kilo wegende beroemdheid, die na het voortbrengen van vijf lactoferrine-producerende dochters op last van het ministerie van Landbouw werd gecastreerd.
Na ruim twee jaar zijn nu eindelijk alle benodigde vergunningen binnen. Intussen gaan alle andere voorbereidingen gewoon door, zoals het samenstellen van een gloednieuwe, permanente tentoonstelling over biotechnologie die begin 2002 gereed zal zijn. Het museum verwacht dat het onderwerp biotechnologie de mensen een stuk meer zal aanspreken als Herman in levenden lijve aanwezig is.


Nienke Beintema