Om aan te tonen dat Nederlandse jongeren met kanker meer psychische en sociale problemen ervaren dan hun leeftijdsgenoten zonder diagnose, hebben jongeren met kanker een vragenlijst ingevuld, over hoe het met hen gaat. Maar er is een controlegroep nodig: jongeren zonder kanker die dezelfde vragenlijst invullen. Daar komt de Lowlandsbezoeker naar voren.

Het UvA-onderzoek naar seks is deel van Lowlands Science op het Lowlands muziekfestival (21-23 aug)
Het onderzoek naar de psychosociale gevolgen van kanker is deel van Lowlands Science op het Lowlands muziekfestival (21-23 aug)

Je bent jong en je staat midden in het leven. Studeren, daten, beginnen aan een carrière, samenwonen… Tussen je 18e en je 35ste krijgt je leven al aardig vorm. Maar niet als je in die jaren kanker krijgt. Dan ben je vooral bezig met ziekenhuizen en behandelingen. Dat is pittig, dan wil je ergens terecht kunnen met je problemen en je vragen.

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper
LEES OOK

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper

Niks sneeuwvlokjes. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn hedendaagse jongeren juist sterk in een extreem ingewikkelde tijd.

Zo’n plek is er, op het Radboud UMC in Nijmegen. Maar dat is maar één plek in Nederland. Voordat er in meer steden dit soort plekken voor jongeren met kanker kunnen worden opgezet, moet worden vastgesteld dat deze nodig zijn. Daarvoor is het nodig om aan te tonen dat Nederlandse jongeren met kanker meer psychische en sociale problemen ervaren dan hun leeftijdsgenoten zonder diagnose.

Noodzaak

Uit Amerikaans onderzoek bleek eerder al dat jongeren met kanker meer psychische problemen hebben dan leeftijdsgenoten zonder kanker, en dat die problemen inderdaad leeftijdsgebonden zijn. De patiëntenvereniging voor kankerpatiënten in Nederland stelt bovendien dat er vanuit jongeren behoefte is aan plekken waar ze met vragen terecht kunnen.

Toch is er volgens onderzoekster Olga Husson wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp nodig. ‘De Nederlandse overheid en verzekeraars worden een stuk toegeeflijker zodra de noodzaak voor dit soort plekken wetenschappelijk is aangetoond’, zegt zij. Bovendien hoopt ze met het onderzoek ook te ontdekken wélke problemen bij jongeren met kanker meer voorkomen. ‘Op die manier kan de zorg straks beter worden afgestemd op de wensen en behoeftes van de patiënten.’

Hypotheek

Op het RadboudUMC kunnen jongeren met kanker terecht met hun vragen en problemen. Deze jongeren lopen vaak tegen andere zaken aan dan oudere kankerpatiënten. Jongeren maken zich bijvoorbeeld zorgen om hun vruchtbaarheid, of om hun toekomstige financiële situatie. Heeft het hebben van kanker invloed op de mogelijkheden voor verzekeren of een hypotheek? Met dit soort vragen kunnen ze in Nijmegen terecht bij de poli. Daar zijn mensen die gespecialiseerd zijn in de problemen van jongeren met kanker. Ook is er een online community waar ze dingen kunnen delen met lot- en leeftijdsgenoten.

Het project in Nijmegen loopt erg goed. ‘In eerste instantie was de poli bedoeld voor jongeren uit Nijmegen en omgeving, maar ook uit andere delen van het land komen patiënten met hun vragen naar Nijmegen’, vertelt onderzoeker Husson. ‘Toch is de reis toch nog wel een drempel. Daarom willen we op meerdere plekken in Nederland dit soort poli’s openen.’

Op Lowlands

De festivalbezoekers kunnen anoniem een vragenlijst invullen over allerlei aspecten van hun leven. Dat duurt ongeveer 20 minuten. De vragen gaan over vriendschappen,  gevoelens, het gebruik van drank en drugs, liefde en intimiteit.

Het is natuurlijk zo dat je op een festival een paar dagen in een soort positieve bubbel leeft. Daarom zijn ze misschien wel extra vrolijk wanneer ze de vragenlijst invullen. Volgens Husson zal dat zeker invloed hebben op de uitkomsten. ‘We proberen de invloed wel zo klein mogelijk te maken door festivalbezoekers de vragenlijst in te laten vullen met een ‘normale’ week voor ogen, en dus niet eentje waar ze op een leuk festival zijn’, zegt ze.

Lowlands Science is een samenwerkingsverband van Lowlands, campagnebureau BKB, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en New Scientist, waarbij tien wetenschappers onderzoek doen op muziekfestival Lowlands. New Scientist blikt de komende weken vooruit op wat er gaat gebeuren en waar je als festivalbezoeker allemaal aan mee kan doen.

De wetenschapper op Lowlands

‘Ik kom altijd vol positieve energie terug van een festival’

Wat gaan de onderzoekers zélf doen op lowlands? New Scientist vraagt het. Ditmaal geeft medisch en klinisch psycholoog Olga Husson antwoord.

Olga Husson is op lowlands voor haar onderzoek naar de psychologische gevolgen van kanker
Olga Husson is op Lowlands voor haar onderzoek naar de psychosociale gevolgen van kanker

Wat wil je op Lowlands allemaal nog meer gaan doen, behalve wetenschappelijk onderzoek uitvoeren?
‘Ik zou wel graag naar de Chemical Brothers willen, en naar Underworld.’

Ben je al eens eerder op Lowlands of een ander festival geweest?
‘Ik ben één keer eerder op Lowlands geweest, een paar keer op Pinkpop en nog wat van dat soort festivals. Ik vind het heerlijk! Lekker relaxen, tot rust komen, alle stress even laten gaan, je lekker uitleven. Ik kom altijd vol positieve energie terug van zo’n festival.’

Waar slaap je tijdens Lowlands en met wie ga je?
‘Ik slaap met mijn collega’s op de medewerkerscamping dus ik ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn. Ik hoop dat er net zo’n leuke sfeer hangt als op de bezoekerscamping. Ik ga met 10 collega’s, dus dat is erg gezellig. Momenteel werk ik nog aan de Universiteit van Tilburg, maar ik ga naar het Radboud UMC. Dit is het eerste wat ik daar doe. Ik ken mijn collega’s waar ik mee ga ook nog niet, dus dat wordt erg leuk! Het is een hele goede manier om elkaar te leren kennen.’

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: