Toronto (CA) – Diverse medicijnen op basis van het voetbalmolecuul C60 zullen het komende jaar klinisch worden getest.


Het Canadese bedrijf C Sixty ontwikkelt medicijnen op basis van het bolvormige koolstofmolecuul C60, ook wel bekend als buckminsterfullereen. Een van de ontdekkers van dit molecuul, Nobelprijswinnaar Richard Smalley, is adviseur van het bedrijf. C Sixty zoekt naar medicijnen tegen onder andere aids, botontkalking, kanker en de ziekte van Parkinson.

Buckminsterfullereen werd met veel enthousiasme door de chemische gemeenschap ontvangen. Met zijn mooie regelmatige vorm en aparte eigenschappen sprak het enorm tot de verbeelding. Veel ideeën over wat mogelijk moet zijn in de nanotechnologie, gaan uit van buckminsterfullereen als bouwsteen.
Buckminsterfullereen heeft een doorsnede van een miljardste meter. Daarmee heeft het een goed formaat om met DNA en eiwitten te kunnen wisselwerken. Inmiddels hebben chemici ook allerlei technieken ontwikkeld waarmee ze groepen kunnen koppelen aan het koolstofballetje.
Een mogelijk voordeel van buckminsterfullereen is dat medicijnen op basis van dit molecuul niet zo giftig zijn. Zo lijkt een tegen aids gerichte fullereenverbinding minder giftig dan bestaande middelen. In het laboratoriumonderzoek bleek dat middel bovendien inzetbaar tegen alle bestaande resistente HIV-typen. C Sixty hoopt nu dat deze veelbelovende ontdekkingen ertoe kunnen leiden dat ze het medicijn met een versnelde procedure mogen lanceren op de markt. Daarover moet de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten beslissen. Overigens is C Sixty niet alleen in de race. Het bedrijf Fullerene International, waaraan onder andere het Japanse concern Mitsubishi meedoet, wil eind 2001 op het voetbalmolecuul gebaseerde medicijnen tegen kanker en aids gaan testen.

Erick Vermeulen