Muziekfestivals als Lowlands staan bekend om hun vrijheid-blijheidmentaliteit. Maar hoe zit het nou écht met flirten en onenightstands op het festival? Daar gaan pedagogen Daphne van de Bongardt en Geertjan Overbeek van de UvA onderzoek naar doen, onder de naam ‘Lovin’ Lowlands’.

Met seks op lowlands kun je de wetenschap - ahem - een handje helpen.
Met seks op lowlands kun je de wetenschap – ahem – een handje helpen.

Het onderzoek bestaat uit twee delen: een dagboekstudie naar (onder andere) seksueel gedrag, en een studie naar speeddates.

Let’s talk about sex

De dagboekstudie gebeurt via een korte online vragenlijst die je kunt invullen op je smartphone. Al je antwoorden worden geanonimiseerd. Aan het begin van het festival krijg je een aantal vragen, bijvoorbeeld wat je van plan bent allemaal te gaan uitspoken tijdens het festival. Ga je zoenen, flirten of meer? ‘Wij vinden het als onderzoekers interessant om te zien of de plannen en verwachtingen van de bezoekers ook uitkomen’, vertelt Van de Bongardt.

Ieder mens een persoonlijk dieet
LEES OOK

Ieder mens een persoonlijk dieet

Gezondheidseconoom Milanne Galekop onderzocht gepersonaliseerde diëten. Zijn die echt de moeite en de kosten waard?

Gedurende het festival krijg je als deelnemer aan dit onderzoek iedere dag aan het begin van de middag en rond etenstijd ’s avonds via SMS een oproep om de vragenlijst in te vullen. Heb je gezoend, geflirt, gesekst? Was het prettig? Gebeurde het veilig? Je krijgt ook vragen over hoe blij je je voelt, hoeveel alcohol je hebt gedronken en of je drugs hebt gebruikt. Ook na afloop van het festival krijg je nog een keer een verzoekje om mee te werken: hoe kijk je terug op het festival en op je eventuele seksuele ervaringen daar?

Daten

Het UvA-onderzoek naar seks is deel van Lowlands Science op het Lowlands muziekfestival (21-23 aug)
Het UvA-onderzoek naar seks is deel van Lowlands Science op het Lowlands muziekfestival (21-23 aug)

Lowlandsgangers kunnen bij Van de Bongardt en Overbeek bovendien komen speeddaten. Dat gaat net zo in z’n werk als bij echte speeddates: je spreekt je ‘date’ kort en kunt na afloop aangeven met wie je meer contact wilt hebben. Heeft die ander jou ook opgegeven, dan krijgen jullie elkaars contactgegevens en kun je als je dat wilt de rest van de festivaltijd benutten om te daten. Ook mannen en vrouwen die vallen op hetzelfde geslacht kunnen komen daten, daar zijn speciale rondes voor.

Er zijn twee varianten van de speeddate en je weet van te voren niet welke je gaat meemaken. Er is een gewone variant, maar er is ook een geblinddoekte variant. ‘Op die manier kunnen mensen alleen afgaan op wat ze horen, en op wat ze ruiken’, vertelt onderzoeker Van de Bongardt. ‘We zijn benieuwd welk effect dit heeft. Zijn er meer kliks, omdat mensen dan op de inhoud afgaan? Of zijn er juist minder kliks en mist er toch iets? We gaan het zien.’ De speeddaters kunnen elkaar overigens achteraf alsnog zien. Je kunt dan dus toch nog ondersteboven raken door een betoverende blik in iemands ogen.

Enkele weken na de speeddate krijg je een oproepje om een vragenlijst in te vullen over het vervolg van je speeddate. Was er een klik? Hebben jullie elkaar nog gezien? Hoe was dat, hoe ging het? Op deze manier kunnen de onderzoekers achterhalen welke factoren voorspellers van een succes speeddatevervolg zijn. We houden je op de hoogte van de resultaten!

Heb je zin om mee te doen aan de dagboekstudie?  Je kunt je van te voren al aanmelden. Op de Facebookpagina van ‘Lovin’ Lowlands’ kun je meer informatie over het onderzoek vinden.

Lowlands Science is een samenwerkingsverband van Lowlands, campagnebureau BKB, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en New Scientist, waarbij tien wetenschappers onderzoek doen op muziekfestival Lowlands. New Scientist blikt de komende weken vooruit op wat er gaat gebeuren en waar je als festivalbezoeker allemaal aan mee kan doen.

‘We gaan niet al te hard feesten’

Wat gaan de onderzoekers zélf doen op Lowlands? Ditmaal geeft socioloog Daphne van de Bongardt van het onderzoek ‘Lovin’ Lowlands’ antwoord.

Daphne van den Bongardt
Daphne van de Bongardt

Wat wil je op Lowlands allemaal nog meer gaan doen, behalve wetenschappelijk onderzoek uitvoeren?
‘Ik heb eerlijk gezegd nog niet zo gekeken naar het programma, maar we zijn zeker wel van plan om ’s avonds een optredentje links of rechts mee te pakken.’

Ben je al eens eerder op Lowlands of een ander festival geweest?
‘Ik ben twee jaar geleden voor het eerst op Lowlands geweest. Ik ga ook wel eens naar techno- en housefestivals, en naar Familiar Forest Festival.’

Waar slaap je tijdens Lowlands en met wie ga je?
‘We staan met het team op de medewerkerscamping. Natuurlijk moeten we iedere ochtend weer fris en fruitig onderzoek gaan doen dus we gaan niet al te hard feesten, maar we gaan wel genieten van het feit dat we op Lowlands zijn, natuurlijk.’

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: