Laboratoriumonderzoek heeft al laten zien dat we geïrriteerder worden als we honger hebben. Nu is dit fenomeen ook in de echte wereld wetenschappelijk aangetoond.

Veel mensen kennen het gevoel wel dat ze zo’n honger hebben dat ze er boos en chagrijnig van worden. Er is zelfs een woord voor: hangry. De eerste studie naar dit fenomeen in de echte wereld toont aan dat er ook echt een verband bestaat tussen eetlust en emoties.

’Hoe hongeriger je bent, hoe waarschijnlijker het is dat je je ook geïrriteerd en boos voelt, en minder plezier beleeft’, zegt sociaal psycholoog Viren Swami van de Anglia Ruskin University in Cambridge in het Verenigd Koninkrijk, ’Het is een robuust, valide effect.’

Dossier: Zo sport je slimmer
LEES OOK

Dossier: Zo sport je slimmer

In het dossier 'Zo sport je slimmer' duiken we diep in sportkwesties. Ontdek wat de slimste manier is om fit(ter) te worden.

Prikkelbaarheid

Eerder onderzoek naar het verband tussen honger en woede bij mensen was grotendeels laboratoriumonderzoek. Swami en zijn team wilden het effect onderzoeken bij mensen die met hun gewone leven bezig zijn.

Ze vroegen 64 mensen uit onder andere Duitsland en Oostenrijk om via een app drie weken lang vijf keer per dag een korte enquête in te vullen over hun emoties en hun hongergevoel. Er bleek een verband te bestaan tussen het hongerpeil van de mensen en hun zelfgerapporteerde gevoelens van prikkelbaarheid en boosheid. Als ze meer honger hadden, voelden ze ook minder plezier.

Het effect was behoorlijk groot: hongergevoelens waren geassocieerd met 56 procent van de variatie in gevoelens van prikkelbaarheid. ‘Het is waarschijnlijk dat je bij honger negatieve contextuele signalen eerder als negatief interpreteert’, zegt Swami. Zulke ‘contextuele signalen‘ zijn bijvoorbeeld dat je het warm hebt, of dat je wordt aangestoten door mensen op een drukke plek.

Vecht-of-vlucht-reactie

Het verband komt mogelijk doordat er bij een laag bloedsuikergehalte hormonen vrijkomen zoals adrenaline, dat de vecht-of-vluchtreactie in gang zet, en cortisol, dat het stressniveau verhoogt. Dat zegt psycholoog Deanne Jade van het National Centre for Eating Disorders in het Verenigd Koninkrijk. ’Veel mensen zijn heel gevoelig voor stresshormonen’, zegt ze. ‘We raken overgefocust op dingen, en voelen ons dan heel zenuwachtig.’

Wel kunnen enquêtes via apps invloed hebben op wat ze proberen te meten, waarschuwt Swami. ‘Een van de dingen waarvan we dachten dat het ook woede zou kunnen oproepen, is misschien het ontvangen van een bericht met de tekst ‘vul alstublieft de enquête in’.’