Door je handen te wassen verwijder je bacteriën van je huid, maar je bent dan nog niet van ze af. Van de bacteriën die je in huis inademt, komen er ruim twintig keer zoveel uit het kraanwater als uit het toilet. Gelukkig is het merendeel goed voor de gezondheid.
Marzia Miletto en Steven Lindow van de universiteit van Californië in de VS hebben de bacteriën in 29 Californische huizen in kaart gebracht. Ze namen monsters van aanrechten, douchekoppen, badkamertegels, vloerkleden, toiletten, huisdieren en de bewoners zelf. Het team concludeerde dat een van de voornaamste bronnen van in de lucht zwevende bacteriën in deze huizen de buitenlucht was.
De toevoer van buitenlucht is een goede zaak, volgens Miletto. Frisse lucht neemt nieuwe bacteriën mee naar binnen, maar dumpt ook mogelijk schadelijke exemplaren die je aan het kweken was. ‘Door een raampje open te zetten jaag de bacteriën je huis uit’, zegt Miletto.
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
In het warme Californië, waar veel mensen de ramen geopend hadden, was 16,5 procent van de bacteriën afkomstig uit de buitenlucht. Bijna 20 procent kwam uit vloeren en tapijten, waarschijnlijk doordat lopen of stofzuigen deze bacteriën omhoog laat komen.
Poepbacteriën
Microbiologen vroegen zich voorheen af of het doortrekken van onze toiletten poepbacteriën in de lucht laat rondvliegen, maar dat lijkt gelukkig niet het geval. Slechts 0,4 procent van de bacteriën in de lucht waren terug te leiden tot de wc-pot. Dat is veel minder dan de bijna 9 procent die uit het drinkwater kwam.
Amy Pruden van de Virginia Tech-hogeschool in Blacksburg denkt dat kraanwater onderschat wordt als bron van bacteriën. ‘We drinken er veel van, we douchen erin en als we een kraan gebruiken, vernevelt het water en ademen we het in’, zegt ze. ‘Er zijn veel meer bacteriën in drinkwater dan mensen denken.’
Legionella
Deze bacteriën zijn waarschijnlijk voor het merendeel voordelig voor ons. Blootstelling aan een bonte schakering van bacteriën wordt gerelateerd aan een betere gezondheid, aldus Jack Gilbert van het Argonne National Laboratory in Illinois.
‘Wanneer je bedenkt hoeveel tijd velen van ons in huis doorbrengen, is het belangrijk de bacteriën in onze huizen te begrijpen, evenals de manieren waarop ze onze gezondheid beïnvloeden’, zegt Pruden. Ze onderzoekt hoe de aanleg van het sanitair in een gebouw invloed kan hebben op de bacteriën in kraanwater. ‘We hopen de temperatuur van de waterverwarmer, de oriëntatie van de leidingen en de frequentie van het watergebruik zodanig af te stemmen, dat we ziekteverwekkers zoals de legionellabacterie buitensluiten en ‘goede’ bacteriën binnenhalen’, zegt ze.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: