Geplukte groenten en vruchten onderscheiden de dag van de nacht en passen daarop hun afweerstofproductie aan. Groente en fruit is daarom langer houdbaar en gezonder als je het bewaart in een natuurlijk lichtritme, stellen biologen uit de VS.

Deze geplukte kolen kunnen de dag nog prima van de nacht onderscheiden. Bron: Wikimedia commons / NaJina McEnany
Deze geplukte kolen kunnen de dag nog prima van de nacht onderscheiden.
Bron: Wikimedia commons / NaJina McEnany

Net als planten in het veld kunnen geplukte groenten en vruchten in de schappen van de supermarkt insectenwerende stoffen produceren. Van intacte planten wisten onderzoekers al dat ze de productie van die stoffen verhogen als het licht is. Biologen van de Rice University in het Amerikaanse Houston onderzochten of geplukte groenten dat mechanisme ook vertonen.

De onderzoekers bewaarden stukjes kool uit de supermarkt in verschillende lichtsituaties. Sommige bladeren werden continu verlicht, anderen helemaal niet. Voor de laatste groep bladeren bootste het licht een normaal dag-nachtritme na. Vervolgens lieten de onderzoekers vlinderlarven los op de kool. Die verorberden de koolbladeren uit constant donkere of verlichte ruimtes een stuk sneller dan de bladeren uit een natuurlijk lichtritme. Hetzelfde resultaat vonden de onderzoekers bij wortelen, courgettes en bosbessen. Daaruit concludeerden ze dat groenten en vruchten die natuurlijke lichtcycli meemaken inderdaad een verhoogde weerstand hebben tegen insectenvraat.

Mieren zijn magnifieke navigators
LEES OOK

Mieren zijn magnifieke navigators

Mieren zijn in staat tot verbazingwekkende navigatieprestaties. Misschien kan waardering hiervoor helpen om deze insectensoorten te behouden.

Onderstaand filmpje geeft het verschil tussen insectenvraat aan groente met en zonder lichtcyclus duidelijk weer:

 

Gezonder?

In opslagplaatsen en supermarktschappen vertoont groente en fruit die afweerpiek niet, stellen de onderzoekers. Kunstmatige verlichting boven de schappen en het gebrek aan licht in opslagplaatsen verstoren daar het natuurlijke lichtritme te veel voor. Dat maakt groente en fruit volgens de onderzoekers niet alleen minder bestand tegen insectenvraat, maar mogelijk ook minder gezond voor ons. Zo produceren kolen tijdens hun afweerpiek veel glucosinolaten, stoffen die volgens de onderzoekers de ontwikkeling van kanker tegengaan.

Toch bewijzen de verhoogde glucosinaat-concentraties nog niet dat kool met een dag-nachtritme echt gezonder is. Over de kankerwerende eigenschappen van glucosinolaten bestaat namelijk nog veel onzekerheid, zegt levensmiddelenexpert Ruud Verkerk van de universiteit Wageningen. ‘Bij proefdieren zien we wel aanwijzingen voor een kankerwerend effect, maar bij mensen is dat lastiger te bewijzen. Wel laten diverse bevolkingsstudies zien dat mensen die veel glucosinaat-bevattende groenten eten een lager risico op kanker hebben. Daarmee is echter niet gezegd of dat komt door glucosinaten of een ander verschil in levensstijl.’ Verder onderzoek moet uitwijzen of geoogste groenten en fruit met een natuurlijk lichtritme mogelijk ook op andere manieren gezonder voor ons kunnen zijn.