Mensen met migraineaanvallen die erger worden door licht, kunnen baat hebben bij groen licht. De pijn lijkt erger te worden door wit, blauw, rood en oranje licht. Maar een zwak, groen schijnsel zou een aanval juist kunnen verminderen.

Groen licht kan migraine verminderen. Foto: Hobvias Sudoneighm
Groen licht kan migraine verminderen.
Foto: Hobvias Sudoneighm

Veel mensen met migraine zijn tijdens een aanval erg gevoelig voor licht. Dat zorgt ervoor dat deze mensen soms zonnebrillen dragen in erg lichte ruimtes of dat ze zich terugtrekken op donkere plekken.

Netvlies

Wetenschappers nemen aan dat sommige migraineaanvallen worden veroorzaakt door de manier waarop zenuwen in de hersenen lopen. In de thalamus kruisen neuronen die informatie verzenden vanuit het netvlies met neuronen die pijnsignalen doorsturen. Hierdoor kan pijn tijdens een migraineaanval versterkt worden door licht. Andersom kan ook pijn zorgen voor visuele storingen, zegt Rami Burstein van de universiteit van Harvard.

'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'
LEES OOK

'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'

We moeten terughoudender zijn met het aanbieden van euthanasie bij psychisch lijden, stelt psychiater Jim van Os. Vooral bij jonge mensen.

Maar niet alle kleuren licht hebben hetzelfde effect. Zes jaar geleden onderzochten Burstein en zijn collega’s blinde mensen met migraine. Deze mensen waren blind geworden doordat ze geen ogen meer hadden of door schade aan het netvlies. De onderzoekers ontdekten dat mensen met nog enkele werkende netvliescellen hevigere pijn hadden wanneer ze in een lichte omgeving waren. Bovendien werd de pijn nog erger door blauw licht.

Nieuwe cellen ontdekt

Deze ontdekking kreeg veel aandacht en zorgde voor promotie van zonnebrillen die blauw licht filteren. Na deze studie werd in het netvlies een groep cellen ontdekt die alleen blauw licht verwerken. Deze cellen lijken ongevoelig voor sommige vormen van netvliesschade die blindheid veroorzaken. Er was dus niets bijzonder aan het blauwe licht in de studie van Burstein. De hoofdpijn van de proefpersonen werd vermoedelijk erger doordat blauw licht het enige licht was dat de proefpersonen nog konden verwerken.

Minder pijn

Bij een nieuw onderzoek plaatsten Burstein en zijn collega’s ziende mensen met migraine in een donkere kamer en verhoogden de intensiteit van wit, blauw, groen, oranje en rood licht. Ze hielden beschrijvingen bij van de proefpersonen over hoe het licht hun pijn beïnvloedde. Ook keken de onderzoekers met elektroden naar hersenactiviteit en de activiteit van de zenuwen die signalen van het oog naar de hersenen zenden.

‘We waren erg verrast toen we zagen dat blauw licht niet pijnlijker is dan wit, oranje of rood licht’, zegt Burstein. ‘Deze kleuren waren allemaal pijnlijk voor de proefpersonen.’

Maar nog verrassender was de ontdekking dat een lage intensiteit groen licht de pijn niet erger maakte. Het kon de pijn zelfs verminderen. ‘Ik heb hier lang en diep over gedacht, maar ik heb geen idee waarom groen licht aangenamer kan zijn’, zegt Burstein.

Bruikbaar

De resultaten van de metingen aan de hersen en ogen lieten zien dat groen licht minder elektrische activiteit veroorzaakte dan andere kleuren. Dit gold zowel voor de signalen van de oogzenuwen als voor hersenactiviteit. Onderzoeken bij ratten met een electrode in de thalamus, lieten zien dat groen licht ook in dit hersendeel minder activiteit veroorzaakt.

‘Alles wat kan helpen om de pijn van mensen met migraine te verminderen is bruikbaar. Dit onderzoek suggereert dat groen licht op zijn minst hoofdpijn niet erger maakt’, zegt Simon Ackerman van de New York University, die niet bij het onderzoek betrokken was. ‘Het verklaart waarom de ene golflengte erger is dan de andere.’

Het team van Burstein hoopt dat mensen met migraine geholpen kunnen worden met speciale zonnebrillen die alle golflengtes behalve die van groen licht uitfilteren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: