Columbus, Ohio (VS) – Een eenvoudige bodembacterie blijkt een goede geoindicator voor goud, ontdekken Amerikaanse wetenschappers.
Een eenvoudige bacterie helpt goudzoekers bij het vinden van het kostbare metaal. Dr Hongmei Wang en haar collega's van de Ohio State universiteit in de Verenigde Staten deden een opmerkelijke vondst. Ze ontdekten dat bodems vol gouderts vaak ook grote hoeveelheden sporen van de Bacillus cereus bevatten.
Normaal is goud in oplosbare vorm giftig voor zowel microben als complexere organismen. B. cereus, een eenvoudige bodembacterie, heeft zich weten te wapenen tegen het goud. De bacterie vormt een spore, een beschermend omhulsel, en kan de extreme conditie weerstaan.
De microbe gedijt goed in bodems met gouderts. In een pilot-study onderzocht Wang monsters van elf bodemtypen uit diverse Chinese goudmijnstreken. Ze toonde aan dat de concentratie B. cereus-sporen twee tot drie keer hoger is in goudbodems dan in controlemonsters uit grond zonder goud. Experimenten lieten al zien dat lage concentraties van het edelmetaal de sporevorming niet verminderen. Integendeel, aanwezigheid ervan bevordert de vorming van bacteriesporen juist.
Deze biotechniek is veelbelovend voor bodemexploratie. Analyse van de bacterie verloopt goedkoper en makkelijker dan de gangbare chemische methode van bodem- en steenanalyse.
Frédérique Melman
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | € 0,00 |
Totaal | € 0,00 |