Archeologen vonden bewijs dat de prehistorische mens al 71.000 jaar geleden gevorderde wapentechnieken kende. Aan de zuidkust van Afrika troffen zij scherpe stenen aan die zijn gebruikt voor werpsperen.

De vondst bewijst dat mensen veel eerder geavanceerde wapens gebruikten dan archeologen dachten. Dat verandert ook de manier waarop we denken over de opkomst van de moderne mens, volgens het internationale onderzoeksteam.

Kunnen fagen helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie?
LEES OOK

Kunnen fagen helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie?

Faagtherapie kan de toegenomen antibioticaresistentie het hoofd bieden. Deze kleine virussen kunnen specifieke bacteriën doden.

De archeologen vonden de stenen bij Pinnacle Point, in de buurt van Mosselbaai. Al snel bepaalde het onderzoeksteam dat het ging om microlieten: kleine stenen werktuigen. De gevonden microlieten zijn lang, smal en scherp, met één stompe zijde. Mensen vormden de voorwerpen 71.000 jaar geleden door stenen te verhitten. Zodra de gewenste vorm was bereikt, plakten ze de steen met de gladde kant in een groef in een houten voorwerp of een bot. Zo ontstond een klein samengesteld wapen, dat men als speer of pijl gebruikte.

Moderne mens

Archeologen worstelen al een lange tijd met de vraag wanneer de eerste microlieten waren gemaakt. Het gebruik van vuur om de stenen te bewerken en het maken van samengestelde gereedschappen vereisen een goede planning. Zulk begrip schrijven archeologen alleen toe aan de moderne mens. De eerste samengestelde gereedschappen gaan dus hand in hand met de opkomst van de moderne mens.

Voorheen dachten wetenschappers dat de oudste microlieten tussen de 65.000 en 60.000 jaar geleden in Zuid-Afrika zijn gemaakt. De techniek zou vervolgens weer tijdelijk zijn vergeten, voordat mensen hem 20.000 jaar later herontdekten. Omdat de techniek de eerste keer maar kort bestond, vonden veel archeologen dat het niet gezien mocht worden als een bewijs van complex begrip – en dus niet als teken van de opkomst van de moderne mens.

De recente vondst bij Mosselbaai laat nu zien dat microlieten al 71.000 jaar geleden bestonden. Het maken van deze stenen zou dus zo’n 11.000 jaar in stand zijn gebleven. Dat bewijst dat deze wapenfabricatie helemaal geen eendagsvlieg was. Volgens het onderzoeksteam gooit dit een steen in de archeologische vijver – de moderne mens is ouder dan gedacht.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten op 7 november in Nature.

Ans Hekkenberg

Afbeelding: Wikimedia Commons – Archaeodontosaurus & Nature